Skocz do zawartości

Fantastyczny cytrynowiec!!!


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

NA BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ CYTRYNOWĄ: -2 budynie śmietankowe -1 galaretka cytrynowa -2 cytryny -1 szklanka cukru -2 jajka -0,5 kostki masła NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru -paczka okrągłych biszkoptów BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijanie powoli dodawać cukier. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia. Gdy masa jajeczna będzie jednolita, dodawać do niej po łyżce mąkę, mieszając łyżką- nie mikserem! Ciasto przelać do formy i piec ok.30 minut w tempereturze 180 stopni. MASA CYTRYNOWA: Z pół litra wody odlać pół szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić oba budynie. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia. Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Z 1 cytryny wycisnąć sok. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa się połączy dodać też sok z cytryny,a na końcu pianę z białek. MASA ŚMIETANKOWA: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami". FANTASTYCZNY CYTRYNOWIEC: Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozmieszać go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku. Biszkopt nasączyć połową ponczu cytrynowego. Wyłożyć na niego masę cytrynową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy krem lekko już stężeje rozsmarować na nim masę śmietankową. Na wierzchu poukładać biszkopty nasączone w reszcie ponczu. Polecam serdecznie, bo ciasto jest pyszne, nie za słodkie i bardzo orzeźwiające. Zawsze wzbudza prawdziwy entuzjazm u gości i gdy zdecydujecie się go podać, lepiej od razu mieć przy sobie przepis na to cudo, bo napewno każdy się u niego upomni :D Smacznego!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Figiel jeżeli boisz się masy z dodatkiem jaj to do tego ciasta proponowałabym masę podobną ,podałam przepis na ciasto cytrynowo -śmietanowe i tam jest masa w smaku podobna . Jamaica napewno nie obrazi się jeżeli zaproponuję ją wzamian. POZDRAWIAM I żYCZę UDANYCH WYPIEKóW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.