Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -4 jajka -3/4 szklanki cukru -0,5 szklanki oleju -2 szklanki mąki -3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 łyżki kakao -orzechy włoskie (ile nam się sypnie) -rodzynki (jak wyżej) -wiśnie z kompotu (według uznania) -szczypta cynamonu Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (czyli z kakao, cynamonem i sodą) i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Gdy ciasto bądzie miało jednolitą konzystencję dodać jabłka, wiśnie rodzynki i posiekane orzechy. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, a później przelać do formy i piec ok.50-55 minut w temparaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie zobaczyć co jest w nim tak wyjątkowego,że mój małżonek oszalał na jego punkcie musicie je upiec :D Na pewno się nie zawiedziecie :D Smacznego!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Jamaiciu, jeżeli tak mogę, znam to ciacho pod nazwą wiewiórka i piekę je od kilku lat ale bez wiśni i kakao.Dzisiaj skusiłam się na mają wiewiórkę z Twoimi dodatkami tj. kakao, rodzynki i wiśnie i muszę przyznać że jestem miłe zaskoczona, bo ciacho ładnie się prezentuje szczególnie w przekroju.Dzięki , i wesołych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Cieszę się,że ciasto smakowało. Ja także życzę Ci wesołych, pogodnych, rodzinnych świąt z...samymi przysmakami na stole :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 dzięki, już wystyło więc spróbowaliśmy i w smaku też jest ok :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.