Skocz do zawartości

kremy do tortöw


lebenderengel

Rekomendowane odpowiedzi

cześć!!! najlepszy krem wychodzi gdy utrzemy masło (nie margaryna musi być masło) z cukrem zwykłym ucieramy tak długo aż cukier sie rozpusci (ilość cukru zależy od gustu :D ) do utartej masy damy pare żółtek 3-4 a potem do tego sok z cytryny masa cytrynowa albo kwaśna smietana masa śmietankow albo kakao masa kakaowa albo kawę rozpuszczalną masa kawowa itd :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witaj. Kremów do tortów jest mnóstwo, z żółtkami i bez, ale w obecnym czasie, kiedy zagraża nam ptasia grypa, jedzenie surowych żółtek jest nie tylko niewskazane ale nawet niebezpieczne. Ja też uważam, że żółtka a nawet całe jajka nadają kremom puszystości. Proponowałabym ubicie 3 całych jajek na parze z 1/2 szklanki cukru kryształu, wkładając garnek wyższy do drugiego niższego w którym gotuje się woda. Jajka ubija się do chwili, aż wielokrotnie zwiększą swoją objętość i osiągną mniej więcej te wymagane 75 stopni. powinna z nich unosić się para. Wtedy nie przerywając ubijania wkładamy garnek do innego, z chłodną wodą i ubijamy aż wystygną. Zimną masę jajeczną dodajemy po łyżce do utartego uprzednio masła 1 i 1/2 kostki. Możemy dodać roztarte z gorącym mlekiem (odrobina) kakao, lub zaparzoną w minimalnej ilości kawę rozpuszczalną albo zaparzone wrzącym mlekiem zmielone orzechy. To sporo pracy, ale efekt jest wyśmienity. Gorąco polecam. Masło musi mieć podobną temperaturę jak masa jajeczna w przeciwnym razie może się zwarzyć. Jeśli już tak się stanie, to w innej misce trzeba utrzec 1/2 kostki masła i powoli dodawać zwarzoną masę. innym sposobem jest lekkie podgrzanie masy i dalsze ubijanie aż będzie zimna. Można także dodać trochę alkoholu. Pozdrawiam Pola

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Ja mimo wszystko polecam kremy budyniowe...sa bezpieczne i nie za tłuste...robie takie i maja bardzo duze powodzenie.Na litr mleka uzyj 3 budynie ..najlepiej niemieckie waniliowe i łyzke maki pszennej no i 1 szkl cukru...ugotuj jak budyn i po ostudzeniu utrzyj z 2 kostkami masła...a ze smakami mozesz fantazjowac...pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam rewelacyjny przepis na krem nietłusty i niemdły rewelacyjny również dla dzieci Składniki: 1/2 kg masła roślinnego 4 łyzki cukru pudru 4 żółtka 2 galaretki czerwone 2 kisiele takiego samego koloru Na początek z litra wody odlać pół szklanki wody i rozmieszać w niej galaretki i kisiel resztę wody zagotować.Kiedy woda się zagotuje wyłączyć gaz i wlać galaretki z kisielem-nie gotować! Zostawić to ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Po utarciu dodawać po trochę galaretkę. Ewentualnie mozna dodać odsączone kawałki ananasa. Po wyłożeniu między i na biszkopt włożyć do lodówki. jezeli robicie zwykłe ciasto to zróbcie z połowy składników

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może krem śmietankowy :) Prosty, szybki, łatwy, no i smaczny :) Potrzebujemy: 1 litr śmietany 30% cukier waniliowy ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania 'śmietan-fix' Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy już się ubije, dodać do niej śmietan-fix i wymieszać. Takim kremem można przekładać krążki biszkoptowe, i tort gotowy :oops: Polecam :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy później...

Dorzucę jeszcze przepis na MASĘ TRUSKAWKOWĄ: 0.5kg mrożonych truskawek 1 masło 1żółtko 0.5szkl cukru pudru spirytus do smaku Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,powoli dodając spirytus. Truskawki rozmrozić ,rozgnieść widelcem /powinny być widoczne kawałeczki / stopniowo dodawać do masy. Sok użyć do nasączenia biszkopta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja do tortów robie ostatnio masę "na leniwca", tzn kupuje gotowy Krem do tortów ajerkoniakowy chyba to jest Dr.Oetker (w torebce). Do tego idzie tylko mleko i masło. Szybki, bardzo smaczny, gesty. Polecam. Od kilku lat go robię i kilka osób zaraziłam juz tym sposobem. :grin: i smakiem. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.