Skocz do zawartości

Mazurek prosto z bakalandii :D


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

NA KRUCHE CIASTO: -3 szklanki mąki krupczatki -1 kostka (250 g) margaryny -2 żółtka -0,5 szklanki cukru pudru -1 cukier waniliowy -2-3 łyżki śmietany NA SYROP CZEKOLADOWY: -2 tabliczki gorzkiej czekolady -1 szklanka cukru -6 łyżek wody ORAZ: -20 dag rodzynek -15 dag orzechów -5 dag skórki pomarańczowej -10 dag suszonych moreli -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego KRUCHE CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, aż zacznie przypominać swoją konsystencją kaszę. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko i zgrabnie zagnieść ciasto, pamiętając, że nie lubi ono kontaktu z naszymi ciepłymi rączkami i im nasza praca nad nim będzie krótsza, tym będzie smaczniejsze :-) Ja dodatkowo (tak dla bezpieczeństwa) przed przystąpieniem do zagniatania, myję ręce w lodowato zimnej wodzie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć je i wyłożyć nim formę o wymiarach 25x36 cm, formując na brzegach wałeczek. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem, a na wałeczku tymże widelcem wycisnąć zgrabne paseczki. Możne też posmarować go (to znaczy ten wałeczek :D) roztrzepanym żółtkiem.Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20-25 minut. Zarumienione na złoto, odstawić do wystudzenia. SYROP CZEKOLADOWY: Czekolady zetrzeć na tarce.Z cukru i wody ugotować syrop. Gdy zacznie gęstnieć i się ciągnąć, dodać czekoladę i mieszać aż do idealnego połączenia składników. MAZUREK PROSTO Z BAKALANDII: Bakalie, które tego wymagają posiekać. Wystudzony spód mazurka posmarować dżemem, wyłożyć na niego równomiernie bakalie. Przestudzony (ale broń Boże nie zimny!!!) syrop czekoladowy również równomiernie wylać na bakalie. Udekorować jak najpiękniej, najlepiej motywami kojarzącymi się z Wielkanocą :D Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady, choć muszę zaznaczyć, że został mocno zmodyfikowany. Zrobiła go moja przyjaciółka w ramach treningu przed zbliżającymi się świętami i tak mi posmakował, że niezwłocznie poprosiłam o przepis. Bakalie można oczywiście zastąpić innymi, jakie akurat mamy, a smak dżemu dopasować do indywidualnych gustów. Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.