Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -3 łyżki mąki -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ: -20 dag czekolady -1/4 kostki margaryny -2-3 krople oleju -4 łyżki wody BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok :-) MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". GLAZURA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. TERAZ WYSTARCZY TYLKO... Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą. Muszę się teraz do czegoś przyznać. Właściwie to jeszcze nie robiłam tego ciasta... Jadłam je jednak ostatnio u bratowej i tak mi posmakowało,że natychmiast chciałam podzielić się z Wami przepisem :D A ponieważ moja bratowa zapewniała,że robiła je już kilkakrotnie nie tylko ona, ale też jej koleżanki, stwierdziłam,że nic nie stoi na przeszkodzie :D Jest tak pyszne,że napewno zrobię je sama przy najbliższej okazji, do czego i Was namawiam :D Smacznego!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikorka2 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 To ciasto wybrałam na Święta. Staram się zawsze oprócz tradycyjnych ciast upiec coś nowego. I to ciasto wygrało z sernikiem i babą wielkanocną, zniknęło pierwsze. Dzieci były zachwycone, nie mówiąc już nic o dorosłych łasuchach. Dziękuję bardzo za ten przepis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Wielka to dla mnie radość,że tak Wam smakowało! Pokażę też Twój komentarz bratowej- napewno też się ucieszy :D Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutunia Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Super przepis, chcę go wypróbować, ale mam pewne wątpliwości: 1. Czy czekolada ma być gorzka czy mleczna? 2. Jak robisz masę? Czy od razu ubijasz całość śmietany, czy dzielisz na pół, a drugą część po zastygnięciu glazury? Przepraszam, że się tak wypytuję, ale chciałabym żeby ciasto wyszło jak najlepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Nie masz za co przepraszać! Kto pyta nie błądzi :D A więc... 1.Czekolada według własnych upodobań. Moim zdaniem lepsza jest jednak mleczna... W końcu ciasto powinno być słodkie :D 2.Śmietanę ubijam za jednym zamachem. Naprawdę nic jej się nie ma prawa stać. Z resztą glazura zastyga szybciutko :-) Jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj śmiało. Bardzo chętnie pomogę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Chyba sie skusze. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Koniecznie :) Myślę (powiem więcej...jestem pewna :)),że nie będziesz żałować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Rewelacja! Zniknal ze stolu blyskawicznie.U mnie masa karpatkowa.Stawiam najwyzsza note! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 No to teraz narobiłaś mi ochoty :-D szukałam czegoś nowego w nowościach a taki przepis przeoczyłam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emka Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Ciacho super lekkie, delikatne, zniknęło szybciej niż powstało, jedno z niewielu które jedzą moi mali panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Witam! Pyszne ciasteczko! Przypomina w smaku kinder kanapkę, ale jest o niebo smaczniejsze. Ja użyłam gorzkie czekolady. Natomiast zamiast oleju do glazury dałam aromatu do ciast o smaku advocata. Polecam szczerze wszystkim. :-D :P :P P.s. Dziękuję Jamaica za podzielenie się przepisem i pozdrawiam. Renia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Według tego przepisu zrobilłam dla dziecka tort-akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Piękny!Te muszelki to może czekoladki "owoce morza"?A jeszcze pytanko-po co piec dwa placki ,skoro jeden można przekroić potem na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Tak to te czekoladki,zgadzam sie co do biszkoptu,ja ten upieklam wiekszy i przekroiłam na 3 czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.