Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -200 g wiórków kokosowych -250 g mleka w proszku -250 g masła -1 szklanka cukru -0,5 szklanki wody -2 wafle (takie, jakie zazwyczaj przekładamy różnymi masami) -migdały Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Wafle pokruszyć. Do ostudzonej wody z cukrem dodać połowę wiórków, mleko w proszku, masło i pokruszone wafle. Wszysko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Myślę,że 30 minut z powodzeniem wystarczy. Z masy formować kulki wielości firmowego rafaello :-) W środku każdej umieścić migdał. Wszystkie kulki obtoczyć w pozostałych wiórkach i znowu schłodzić. Naprawdę pyszniutkie!!! Może nie smakują identycznie jak rafaello kupione w sklepie, ale moim skromnym zdaniem bardzo je przypominają :D Rewelacyjnie wyglądają gdy każdą kulkę umieści się oddzielnie w małej, papierowej "foremce"- w ten sposób można je podać nawet na najbardziej eleganckiej imprezie! W wersji bardziej domowej, można wyjadać wprost z lodówki, zapierając się, że nic nie wiecie o tym czemu tych kuleczek nagle tak mało się zrobiło... :D Polecam i smacznego wszystkim życzę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MONIKA.P Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 A CZY ZAMIAST WIÓREK KOKOSOWYCH MOZNA UŻYC ZMIELONYCH ORZECHÓW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że tak. Wtedy zamiast rafaello wyjdą Ci poprostu ferrero roche (czy jak to się pisze :D). Jeśli będziesz eksperymentować w tej kwestii koniecznie podziel się z nami jak poszło!!! Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MONIKA.P Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 dzieki za szybka odpowiedz .mam zamiar robic te kuleczki na swieta ale właśnie z orzechami,jak zrobie to napisze czy ta odmiana tez jest dobra.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.