Skocz do zawartości

Naleśniki z jabłkami-inna wersja


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

-2 szklanki mąki -2 jajka -2 łyżki oliwy -szczypta soli -1 szklanka mleka (lub trochę więcej, gdy mąka będzie za sucha) -3 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety) -2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z łyżką płynnego miodu -tłuszcz do smażenia -cukier puder -cynamon Przygotować ciasto: do głębokiej miski wsypać przez sito mąkę, dodać pół szklanki mleka, roztrzepane jaja, sól i oliwę. Ucierać ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dodawać małymi partiami pozostałe mleko (jeśli trzeba, dodać go więcej niż jest w przepisie). Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.Z umytych, obranych ze skórki jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w krążki tak cienkie, jak kartka papieru. Ułożyć je na talerzu, posypać 2 łyżkami cukru pudru i polać sokiem z cytryny z miodem. Podobnie jak ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta i formujemy (ruszając patelnią) naleśnik. Na każdy nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy. Najlepiej smakują prosto z patelni, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Z podanej porcji wychodzi ok.20 naleśników. Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.