Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -2 szklanki mąki -1 jajko -2 żółtka -15 dag masła -0,5 szklanki cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KREM: -20 dag masła -1 szklanka cukru -2 jajka -1 żółtko -1 szklanka dobrej, kwaskowatej śmietany -1 zapach waniliowy ORAZ... -1 puszka ananasa CIASTO: Wysypać mąkę na stolnicę, dodać od razu wszystkie składniki. Posiekać i wszybko zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 2/3 i 1/3. Obie części włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dwa placki. Jeden (ten grubszy) ma mieć wymiary standardowej blachy. Ten drugi jaki się uda, bo i tak zostanie dokładnie pokruszony. Obydwa upiec na piękny złoty kolor. KREM: Masło utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać kolejno cukier, jajka i żółtko. Później jeszcze śmietanę (po łyżce) i zapach. Na upeczonym cieście położyć pokrojonego w kostkę ananasa. Przykryć kremem i posypać obficie okruchami mniejszego placka. Ciasto trzymać w lodówce i czekać z zapartym tchem, kiedy będziemy mogli podać je na stół :D Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.