Skocz do zawartości

Jaja wieśniacze


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

Podane składniki wystarczą do przyrządzenia jednej porcji. Zwiększać w zależności od własnej potrzeby :D -1 jajko -1 kromka bułki lub razowego chleba -2 łyżeczki masła -1 plasterek "czegoś" wędzonego (boczek, baleron, szynka lub jakaś inna wędlina) -1 łyżka tartego sera -sól -pieprz -odrobina mielonej papryki -natka pietruszki lub szczypiorek -opcjonalnie: zielony groszek, papryka, pomidor Bułkę lub razowy chleb pokroić w kostkę i usmażyć na łyżeczce masła rumiane grzanki. Mają być chrupiące i dobrze na patelni wysuszone. Pokroić w kostkę "coś" wędzonego. Ogniotrwały półmisek posmarować masłem (ta druga łyżeczka) i wybić do niego jajka tak,by żółtko pozostało nienaruszone. Posolić, dodać pieprz i paprykę, w końcu położyć na jajkach grzanki, wędzonkę i jeszcze posypać wszystko tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i czekać aż białka się zetną,a ser rozpuści. Posypać zieleninką i podawać jeszcze ciepłe z pieczywem, najlepiej razowym. Potrawę można urozmaicić, dodając łyżkę zielonego groszku, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę czy cząstki obranego ze skórki pomidora, Ale nie należy przesadzać,bo nie będzie to już jedzenie wieśniacze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.