Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -1 czubata szklanka suchej kaszy grycznej -1,5 szklanki wody -2 łyżki oleju -1 szklanka śmietany -0,5 kg tłustego, białego sera (jeśli macie możliwość użyjcie prawdziwego, wiejskiego... nic nie dorówna temu smakowi :D) -2 jaja -sól -pieprz -szczypta mielonej papryki -ze 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny W rondlu rozgrzać olej, wsypac suchą kaszę i smażyć ją tak przez 3 minuty, nie przestając mieszać. Kaszę zalać gorącą wodą, dodać przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wtedy rondel przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka lekko ubić (tylko tak,żeby się spieniły) z solą, pieprzem i zieleniną. Ser rozdrobnić i wymieszać z nim jajka. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego pół kaszy, a na nią cały ser. Na wierch położyć pozostałą kaszę. Powierzchnię wyrównać, zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy smietana lekko się zarumieni. Doskonała z kefirem czy zsiadłym mlekiem. Z delikatną surówką też niczego sobie :D Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 o mamo tam rybka, krokieciki, tu ukochana kasza twaróg (umiem robić sama)ludzie ja nie wyrobię dopiero schudłam 10 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziuutkaa Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 mmmmm pyszności ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdalenka_23 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 ja uwielbiam kaszę......niestety jako jedyna w rodzinie......może skuszą się na taką zapiekankę, przepis brzmi bardzo smakowicie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.