Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA PONCZ: -niecałe 0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -1 łyżka wódki -1 łyżka soku z cytryny ORAZ... -1 opakowanie (puszka 950g) gotowej masy makowej -1 opakowanie kremu karpatka w proszku -1 puszka brzoskwiń -1 galaretka truskawkowa/wiśniowa/pomarańczowa BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić go i przekroić na dwa placki. Jeden z nich włożyć z powrotem do formy, w której piekło się ciasto. Z podanych składników przygotować poncz. Połową nasączyć czekające spokojnie w formie ciasto. Rozsmarować na nim masę makową. Ułożyć na niej brzoskwinie (pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki). Zalać gęstniejacą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opkowaniu. Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie położyć krem karpatka, również przygotowany zgodnie z poleceniami producenta, a na nim biszkopt, nasączony pozostałym ponczem. Wierzch najlepiej polać polewą. Całe ciasto silnie schłodzić. Ciasto nie może nie wyjść, dzięki zastosowaniu półproduktów. No chyba,że ktoś uprze się zepsuć biszkopt... :-) Ale nawet biszkopt można przecież kupić gotowy :D Efekt końcowy jest naprawdę imponujący i wzbudza dziki zachwyt u gości, zwłaszcza jeśli powszechnie wiadomo,że przygotował go ktoś malo biegły w sztuce kulinarnej :D Jeśli ktoś dobrze się czuje w kuchni i ma większą wprawę w pieczeniu, może się oczywiście pokusić o własnoręcznie wykonanie zarówno masy makowej, jak i kremu do karpatki. Jestem pewna,że znajdziecie stosowne przepisy chociażby na tej stronce :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 niezle,szybko i efektownie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Jolu (moja imienniczko tak nawiasem mówiąc :D), zauważyłam, że kilka moich przepisów wpadło Ci w oko i cieszy mnie to bardzo! Mam nadzieję,że niektóre z nich przydadzą Ci się w kuchni i pozwolą odkryć nowe smaki i mile zaskoczyć rodzinkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Pytanie: jakie wymiary blachy dla biszkopta, i czy to ciasto nie wychodzi bardzo wysokie? 2 masy, galaretka, brzokwinie, i jeszcze biszkopt... tak czy siak, chyba spróbuje...:D daj tylko znać co z tym biszkoptem, i jak długo go pieczesz, jaka temperatura. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Biszkopt piekę w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Czyli standard :D Temperatura- 180 stopni. Czas- maksymalnie 25 minut, a nieraz już po 20 jest gotowy. Dużo zależy od piecyka, dlatego warto kontrolować sytuację z patyczkiem w ręce :D A ciasto jest owszem dość wysokie, ale nie aż tak bardzo. Biszkopt jest przecież cienki, masy również... Zapewniam,że wszystko wyjdzie proporcjonalnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Pytanie: jakie wymiary blachy dla biszkopta, i czy to ciasto nie wychodzi bardzo wysokie? 2 masy, galaretka, brzokwinie, i jeszcze biszkopt... tak czy siak, chyba spróbuje...:D daj tylko znać co z tym biszkoptem, i jak długo go pieczesz, jaka temperatura. Pozdrawiam Masz racje ciasto wychodzi dość wysokie znam je od dawna a przepis jest na forum pod nazwa makowy przekładaniec .Ciasto jest bardzo dobre ale lepsze kiedy zrobi się swoja mase makowa ta z puszki ani smaczna ani zdrowa .Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ojej, przepraszam! Nie wiedziałam,że taki przepis już pojawił się na forum! Pewnie,że masa z puszki nie należy do najzdrowszych, ale jak się jest takim leniuszkiem jak ja czasami, to człowiek chwyta się każdej deski ratunku :D No i nie zapominajmy, że przepis ten ułożony jest z przeznaczeniem dla tych, którzy dopiero co stawiają pierwsze kroczki w kuchni, więc każde uproszczenie ciasta napewno jest dla nich wybawieniem :D Aha, i prawdę mówiąc mi na przykład ta masa smakuje... Bo jak to mówią są gusta i guściki :D Oczywiście tak jak wspomniałam w przepisie, jeśli komuś nie odpowiada smak gotowców, może podstawić w ich miejsce własne wypróbowane przepisy na masę makową czy krem karpatkowy. Bo przecież właśnie na tym polega gotowanie- by dopasować przepis do własnych kulinarnych upodobań :D Kurczę, znowu się rozpisałam... Ostatnio zauważyłam,że moje komentarze rozrastają się do jakichś niebotycznych rozmiarów :D Chyba przestanę się oburzać gdy znajomi po raz kolejny nazwą mnie okropną gadułą, bo moje wpisy na smacznym to dowód, że coś w tym musi być :D Zatem kończę i pozdrawiam :D Cieplutko :-) Wiosennie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ja się nie gniewam :D Taki urok forum ze przepisy się powtarzają :-) Natomiast zgadzam się z Tobą jeśli ciasto ma być dla TOTALNYCH amatorów to gotowce jak najbardziej polecane bo maja jedna wielką zaletę , trudno je popsuć :D Ciasto też fajnie smakuje z wisniami nmoczonymi w alkoholu nie daje juz wtedy galaretki Pozdrawiam serdecznie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hana144 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 heeeeh dla amatorow?? to w sam raz dla mnie!:D na pewno wyprobuje ten przepis mam nadzieje ze nie zepsuje biszkoptu, co juz raz mi sie zdarzylo:) pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Trzeba być dobrej myśli :D Napewno uda się modelowo! Pamiętaj, że trzymam kciuki i czekam na Twoją relację :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.