Skocz do zawartości

Wiśniowe Fale Dunaju


Gość Poetka22

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKIi:

250 g masła lub margaryny

opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

5 jajek

375 g mąki

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

20 g kakao

łyżka mleka

słoik wiśni z kompotu, bez pestek, lub świeżych wydrylowanych

KREM:

budyń waniliowy

100 g cukru

0,5 l mleka

250 g masła

POLEWA:

5 dag margaryny

1-3 łyżki cukru

2 łyżki kakao

2-3 łyżki wody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać cukier waniliowy oraz sól, ucierać nadal dodająć kolejno jaja.

2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po łyżce domieszać do masy maślano-jajecznej.

3. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, rozsmarować na niej 2/3 ciasta.

4.Resztę ciasta wymieszać z kakao i mlekiem, rozsmarować na jasnym cieście.

5.Wiśnie dokładnie osączyć z soku,rozłożyć na ciemnym cieście.

6.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 35-40 minut w temp. 180-200 stopni.

7.Z pół litra mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i, mieszając go, ostudzić. Masło utrzeć na puch dodając budyń po łyżce. Ostudzone ciasto posmarować kremem budyniowym.

8.Na koniec ciasto posmarować polewą:wszystkie składniki polewy zagotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciepłą polewę rozprowadzić na cieście. Pozostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.