Skocz do zawartości

Babka cytrynowa


pszczółka maja

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 30 dag mąki, 8 dag zmielonych orzechów, 12 dag mąki ziemiaczanej, 25 dag margaryny, 22 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 5 jaj, skórka otarta z cytryny, proszek do pieczenia, szczypta soli Utrzeć tłuszcz, cukier, cukier waniliowy z solą, dodawać po jednym jajku. Następnie wsypwać stopniowo do masy obie mąki wymieszane z proszkeim do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Caisto wyłożyć do wysmarowanej blachy formy z kominem i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 50 - 60 min. Wystudzoną polać sokiem z cytryny ( sok z 1 cytryny wimieszana z odrobiną wody i łyżką cukru pudru). Polać polewą cytrynową. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Też piekę taką babkę tylko ciut inaczej, mianowicie jeszcze gorącą kilkakrotnie nakłuwam cienkim drucikiem, natychmiast nasączam ją sokiem cytrynowym ( 3 łyżki cukru + sok z 2,5 cytryny) i pozostawiam do wystudzenia. Ostudzoną polewam lukrem bądź polewą.

Polecam babeczkę na zbliżające się święta, jest naprawdę smaczna :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.