Skocz do zawartości

Nugat orzechowy


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

-2 szklanki cukru -ok.3/4 szklanki wody -10 dag miodu -40 dag siekanych orzechów włoskich -4 białka -1 opakowanie cukru waniliowego -wafle Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Oddzielnie zagotować miód i wlać go do syropu. Wsypać jeszcze orzechy i gotować ok. pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i przy końcu gotowania syropu dodawać ją po trochu. Dodać również cukier waniliowy. Całość trzymać na ogniu (nie przestawając mieszać ani przez chwilę, bo lubi się przypalać), aż masa wyraźnie zgęstnieje. Jeszcze ciepły nugat rozsmarowywać niezbyt grubą warstwą na waflu, przykryć drugim. Obciążyć deseczką i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Takim nugatem można też przekładać blaty kruchego ciasta, ale to już informacja dla bardziej pracowitych internautów :D Smacznego!!!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.