Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -2 szklanki cukru -ok.3/4 szklanki wody -10 dag miodu -40 dag siekanych orzechów włoskich -4 białka -1 opakowanie cukru waniliowego -wafle Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Oddzielnie zagotować miód i wlać go do syropu. Wsypać jeszcze orzechy i gotować ok. pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i przy końcu gotowania syropu dodawać ją po trochu. Dodać również cukier waniliowy. Całość trzymać na ogniu (nie przestawając mieszać ani przez chwilę, bo lubi się przypalać), aż masa wyraźnie zgęstnieje. Jeszcze ciepły nugat rozsmarowywać niezbyt grubą warstwą na waflu, przykryć drugim. Obciążyć deseczką i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Takim nugatem można też przekładać blaty kruchego ciasta, ale to już informacja dla bardziej pracowitych internautów :D Smacznego!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.