Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -2 szklanki cukru -ok.3/4 szklanki wody -10 dag miodu -4 białka -15 dag smażonej skórki pomarańczowej -15 dag suszonych fig (lub też daktyli czy moreli) -3 łyżki kakao -wafle Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Oddzielnie zagotować miód i wlać do syropu, gotować około pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i przy końcu gotowania syropu dodawać ją po trochu. Trzymać na ogniu stale mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć dodać drobno pokrojone figi, skórkę pomarańczową i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą masę wyłożyć niezbyt grubą warstwą na wafel. Przykryć drugim. Jak zwykle w takiej sytuacji obciążyć całość deseczką i odstawić do stężenia. Gotowy nugat można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą (podkreślam GORZKĄ-w innym wypadku deser może być zbyt słodki nawet dla największych łasuchów :D), ale nie jest to konieczne. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.