Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -8 solidnych plasterków mortadeli lub jakiejś wędliny "mortadelopodobnej" :D -10 dag wędzonego boczku -olej do smażenia -1 puszka groszku konserwowego -2 pomidory -2 łyżki ketchupu -sól -pieprz -papryka w proszku -jakaś zieleninka (np. posiekany koperek) -ewentualnie liście sałaty do wyłożenia półmiska Pokrojony w kostkę boczek smażyć na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy. Wówczas wyjąć go łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażyć pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Gdy lekko się podprażą, dodać odsączony groszek, ketchup i przyprawić do smaku. Na oddzielnej patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim plastry mortadeli. Gdy ich brzegi zwiną się tworząc koszyczki, przełożyć je na półmisek (najlepiej wyłożony liśćmi sałaty), napełnić farszem. Każdy koszyczek posypać skwarkami z boczku i posiekaną zieleniną. Podawać jeszcze gorące, ze świeżym pieczywem. Smacznego :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.