Skocz do zawartości

Pikantne koszyczki


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

-8 solidnych plasterków mortadeli lub jakiejś wędliny "mortadelopodobnej" :D -10 dag wędzonego boczku -olej do smażenia -1 puszka groszku konserwowego -2 pomidory -2 łyżki ketchupu -sól -pieprz -papryka w proszku -jakaś zieleninka (np. posiekany koperek) -ewentualnie liście sałaty do wyłożenia półmiska Pokrojony w kostkę boczek smażyć na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy. Wówczas wyjąć go łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażyć pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Gdy lekko się podprażą, dodać odsączony groszek, ketchup i przyprawić do smaku. Na oddzielnej patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim plastry mortadeli. Gdy ich brzegi zwiną się tworząc koszyczki, przełożyć je na półmisek (najlepiej wyłożony liśćmi sałaty), napełnić farszem. Każdy koszyczek posypać skwarkami z boczku i posiekaną zieleniną. Podawać jeszcze gorące, ze świeżym pieczywem. Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.