dodak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 można też zrobić z sokiem cytrynowym takim bardzo gęstym, i z żóbrówką pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość snake Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 hmm zachowujac proporcje calego przepisu chcialbym sie dowiedziec ile bym musial uzyc soku cytrynowego tzn kwasku w takich plastkiowych butelkach, poniewaz chce zastapic naturalne cytryny :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Sabak Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Też się zastanawiałem ile dodać soku tego ze sklemu w butelce. Tak na prawde nie próbowałem tego zdobić. Polecam żeby zrobić tak: :: Wycisnąć 3 cytryny i zastępić tą ilość soku, sokiem właśnie z tej bytelki. Ale nie zapewniam że wyjdzie tek samo ponieważ jak było opisane wcześniej trzeba dodać do tego skórki z cytryny żeby wódka miała dobry aromat. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość snake Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 to jutro wybadam sprawe :P i dam znac jak skoncze hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna22 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Do mojej cytrynówki nie dodaje się ani kropli soku z cytryny. Cały aromat cytrynowy i kolor pochodzi właśnie z skórki od cytryn. W przepisie mychulca używa się całych cytryn więc i soku ale też ze skórkami - ten przepis wypróbuje w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesiek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 No o ja podam jeszcze inny: - 1 litr spirytusu. - 1 kg cytryn (ok. 10 cytryn): 3 sztuki pozostawić ze skórką, resztę obrać. Wszystkie cytryny poprzecinać na pół i zalać spirytusem tak żeby były całe zalane. Pozostawić na 24h (nie pić ;) ). Po 24h wyciągnąć cytryny i wycisnąć z nich sok. - 1 butelka wody cytrynowej Żywiec: wlać do spirytusu wraz z wyciśniętym z cytryn sokiem. - 3 szklanki cukru i 2 szklanki wody zwykłej: wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, po przestudzeniu wlać do reszty i odczekać 24h (nie pić :sad: ). Przecedzić przez sito i przetrzeć tak żeby odseparować pestki cytryn. Następnie przecedzić (np. przez czystą :) pieluchę tetrową 2 krotnie i zostawić na 24h. Rozlać do butelek. Smacznego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quishu Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o cytrynówkę to czy ktoś z Was nie próbował zrobic jej z listkiem mięty?? Słyszałem, że nadaje ciekawszego aromatu. Co Wy na to?? :-( Pamiętajcie!! Do wszelkiego rodzaju nalewek wskazane jest używanie wody ŹRÓDLANEJ, a nie mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tysia827 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Witam.Oto mój przepis na cytrynówkę: 5 cytryn z cieniutką skórką 30 dag cukru 2 łyżki miodu 0,5l wody 0,5l spirytusu Cytryny sparzyć gorącą wodą,obrać cienko ze skórki. Do garnka wrzucamy cienko obraną skórkę z cytryny i miąższ(wykroić białą część skórki bo daje gorzki smak cytrynówce),wodę,miód i cukier. Wszystko razem trzeba zagotować,odłożyć do wystygnięcie. Gdy cytrynówka ostygnie wlewamy spirytus. Odlewamy powstały sok i wrzucamy do niego wybraną z garnka skórkę z cytryny i odstawiamy. Po kilku dniach przelewamy przez gazę sok do butelek. Cytrynówka ma przyjemny słodko-kwaśny smak i daje niezłego kopa :D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.