arabika Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 1/2 kg mąki 2 jajka 3 dkg drożdży 1 szklanka mleka 2-3 łyżki roztopionego tłuszczu (masło ,margaryna) 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Drożdże połączyć z cukrem kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanką letniego mleka .Zrobić rozczyn Pozostawić do wyrośnięcia Do miski wsypać przesiana mąkę dodać sól zrobić wgłębienie wbić jajka dodać resztę mleka roztopiony tłuszcz .Na końcu wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto najpierw ręką następnie napowietrzyć wybijając drewniana łyżką lub w dowolny sposób tak aby dobrze je napowietrzyć Wyrobione ciasto przykryć czysta ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 60 min Z ciasta urywać kawałki i formować kulki .Z podanej ilości wychodzi ok. 16 sztuk Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką blaszce i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 min . W dużym garnku zagotować trochę wody umieścić sito do gotowanie na parze nad woda układać luźno pyzy Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż. 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną Zakryte gotować ok. 12-15 min .W tym czasie nie wolno ich odkrywać ponieważ mogą upaść !! Tak ugotowanie pyzy podawać z sosem pieczarkowym ,myśliwskim oraz wszelkimi sosami pieczeniowymi. Można podawać od razu po przygotowaniu ale również można zrobić wcześniej a przed obiadem odgrzać na parze ok 3-4 min Dobrze przygotowanie pyzy muszą być mięciutkie i puszyste po przekrojeniu ciasto musi sprężynować ! Jest to wspaniały dodatek zastępujący ziemniaki w moim domu był od zawsze serwowany na niedzielne obiady Moja babcia podawała pyzy drożdżowe z pysznym sosem z rolad wołowych i do tego czerwona zasmażana kapusta SZCZERZE POLECAM SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azalka Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2006 Napewno zrobię te pyzy i zobaczymy czy to właśnie je jadłam na weselu. Chociaż patrząc na zdjęcie to wyglądały zupełnie inaczej. Myślę że przepis to będzie właściwy a formować to przecież można w różny sposób. Na weselu wyglądały jak cienkie kromeczki bielutkiego chleba (takie płaskie). Możliwe że to były kupne tylko zamrożone a póżniej buch na parę a te domowe to są okrąglutkie. Wielkie dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 5 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2006 A może na Śląsku gotuje się ja większe w formie chlebka a później kroi na kromki .Z Twojego opisu tak na to wygląda ponieważ obojętnie jaki kształty im nadasz nawet bardzo płaski po włożeni na pare będą rosły i na pewno nie będą przypominać cienkich kromeczek U nas są one bardzo popularne i w każdym spożywczym można je kupić ale zawsze okrągłe Pokrojone będą wyglądać jak biały chlebak sa mięciutkie i bez skórki tak jak je wcześniej opisałaś Jestem pewna że właśnie to jadłaś na weselu ponieważ tylko na Śląsku i w Wielkopolsce się je jada . Jak wypróbujesz daj znać Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Ja takie pyzy podaję z sosem truskawkowym <zmiksowane owoce +śmietana +cukier> po prostu pychota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 6 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Słyszałam ze można je jeść na słodko chociaż nigdy nie próbowała One są uniwersalne a przy tym bardzo dobre więc smakują na wiele sposobów Kiedy zostaną mi od obiadu ( chociaż rzadko to się zdarza) to na zimno kroje je jak bulkę i smaruje masłem Tez smakują super :) Pozddrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniela Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Znam te pyzy od dziecka, gdyz w moim domu tez czesto zastepowaly zimniaki, choc ziemniak w poznanskim to obowiazek do obiadu. Do dzisiaj robie je swoim dzieciom i choc z dala od tych terenow, po prostu za nimi przepadaja. Podaje je w takich samych wersjach jak podalas Arabiko, choc moja corka tez bardzo je lubi zjadac na sniadanko z maselkiem. Ten przepis jest godny zainteresowania i goraco polecam kazdemu. Z pozdrowieniami, majka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@lgosia Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Pyzy drożdżowe pamiętam z dziecinstwa wlasnie do drugiego dania z pysznym sosem i mięskiem. Od paru, paru ładnych lat mieszkam w Bielsku i co się okazało !! Tutaj pyzy drożdżowe to kluski na parze, które je się wyłącznie na słodko polane masłem i cukrem lub z truskawkami zmiksowanymi ze śmietaną i cukrem. Ja osobiście dziekuję za przepis na pyzy drożdżowe. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azalka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Zrobiłam te pyzy i co powiem to właśnie je jadłam na tym weselu. Wyszły super. Ja je zrobiłam pół na pół jedne takie jak na twoim zdjęciu a drugie w formie jak radziłaś chlebka tylko dłużej trzymałam na parze żeby w środku nie był surowy i potem kroiłam na plastry. Dzięki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Dziękuje wszystkim za wypowiedzi :D Cieszę się Azalko ze przepis się przydał i że jest to to czego szukałaś :D Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek50 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 Te pyzy drożdżowe to rewelacja ,ja bardzo często je robie z gulaszem na ostro i do tego buraczki na ciepło. Potrawa bardzo smaczna polecam ją. A u nas nazywają się PAMPUCHY. :D :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Też jestem wielkopolanką i kiedyś samodzielnie robiłam pyzy, potem od czasu jak pojawiły się gotowe i to całkiem dobrej jakości zaniechałam tej zabawy, teraz po tych zachwyconych postach chciałam zrobić rodzince frajdę domowymi pyzami... i zaraz mi się przypomniało dlaczego przestałam je robić. moje pyzy nie były takie piękne jak te na zdjęciu wyglądały obrazowo mówiąc jak buzia nastolatka z trądzikiem, podpowiedz mi kochana Arabiko gdzie zrobiłam kuchę, bo strasznie jestem uparta i teraz pewnie będziemy jeść pyzy codziennie aż osiągnę zadawalający efekt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sathi Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Na śląsku mówimy na nie kluski na parze. U mnie w domu jada się je na słosko z owocami albo nadziewane jabłkiem lub białym serem, albo bez niczego tylko z masłem cukrem i z cynamonem. Są pyszne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olka Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2006 kluseczki cudo moja mama robi je najlepiej i wtedy sa najlepsze :mrgreen: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 to zapytaj sie mamy i zdradź nam ten sekret :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.