zenmak Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2006 200 owoców aronii wsypać do 3l wody,dodać 200 liśni wiśni-gotować na wolnym ogniu przez 30 min.Całość przecedzić na durszlaku,do wywaru dodać 1kg cukru oraz opakowanie kwasku cytrynowego,wystudzić.Po wystudzeniu dodać 1l spirytusu,wymieszać a następnie rozlać do butelek.Wydajność 3,5l nalewki 18-20 % o pięknym kolorze i smaku.W zime można robić ze zmrożonej aronii oraz zamrożonych liści wiśni/uprzedni umytych/Smakuje wszystkim,im dłużej stoi tym lepsza.Nie potrzeba klarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 Mam identyczny przepis ale zamiast aroni z winogrona ogrodowego granatowego,a pozostale skladniki takie same jak u Ciebie.Osobiscie zmienilam ilosc cukru dodaje troszke mniej bo bardzo slodka ta nalewka,ale bardzo dobra.Polecam!! :) To znaczy z winogronem jest bardzo dobra,z aronia nie pilam wiec nie wiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2006 a co znaczy 200 aronii /winogron też?/ - chodzi o sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2006 Wydaje mi się, że chodzi tutaj o sztuki (200 sztuk owoców aronii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Ali moj przepis jest nastepujacy : 70 dag winogron (granatowy, ogrodowy) 150 lisci z wisni 1 kg cukru 3 dag kwasku cytrynowego 0,5 litra spirytusu Liscie z wisni mozna juz teraz zerwac i zamrozic, bo zanim dojrzeje winogron, liscie beda mialy gorzkawy smak. 1,5 litra wody zagotowac zalac wrzaca woda liscie wisni i winogrona, zostawic na 24 godziny. Po tym czasie gotowac 15 minut. Przecedzic przez gaze, dodac cukier i kwasaek. Dokladnie wymieszac i ostudzic. Do zimnego dodac spirytus. Przelac do butelek. Osobiscie daje troche mnie cukru i wiecej kwasku, bo nalewka jest bardzo slodka, ale to rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Jolu, dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Piłam wczoraj podobną nalewkę i bardzo mi smakowała - dla mnie była troszkę za słodka - ale to rzecz gustu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.