Skocz do zawartości

Nalewka Na Owocach Pigwowca


zenmak

Rekomendowane odpowiedzi

Po zebraniu owoców dojrzałych/wrzesień-pażdziernik/pigwowca,umyć,pokroić w plastry lub na ćwiartki.Na 1kg owoców włożonych do dużego słoja wsypać 1kg cukru,zamknąc gazą.Po 7-10 dniach,zlać syrop/ wydajność 1-1,25l zależności od dojrzałości owoców/a następnie zalać 1l spirytusu 96%/chcąc otrzymać słabszą nalewkę dodać 70% spirytus/pozostawić w sloju przez 3miesiące. Nalewka, czym dłużej stoi,ma piękniejszy kolor i aromat./od janożółtego do bursztynowego/ Pozostałe owoce zalać 1l wódki białej,otrzymamy po 6 miesiącach nalewkę półwytrawną i słabszą/ok35-38%/ W zależności od upodobań można mieszać wódkę z uprzednio uzyskanym likierem.Można też po uprzednim dosłodzeniu zalać owoce po raz drugi wódką lub słabszym spirytusem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dalej zapraszam wszystkich próbujących robić i degustować nalewki, do jej wykonania.Na rynkach lub ze swoich zbiorów, wykonać nalewkę wg.przepisu j.w.Próbowałem swojej po roku odstania w towarzystwie gości,stwierdzili ,iż takiej wódki/likieru/dawno nie próbowali.Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.