cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2006 Witam poszukuję przepisu na knedle ptysiowe, miałam przepis z poradnika domowego ok 15 lat temu :D przepis zginął i żal knedle były bardzo delikatne, super do owoców, robiło się je jakoś podobnie do ciasta na karpatkę czyli mąkę zaparzało mlekiem albo wodą :D nie pamiętam :D ,jeśli ktoś zna przepis to się będę cieszyć jak nie wiem co :D :-) :-D :D :D HELP :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2006 Nie do końca wiem o co Tobie chodzi, ale przeglądając forum na samym końcu lub jak kto woli początku przepisów znalazłam przepis, który mniej więcej pasuje do takiego opisu, sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 6 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 czy mogłabyś podać nazwę tego przepisu, przejrzałam kilka, ale żaden nie dotyczy ciasta parzonego. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2006 Nie mam pewności tak jak powiedziałam 23.10.04 w kategorii dania główne chyba strona nr 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2006 Może chodzi o ten przepis na knedle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 12 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Dziękuję, to chyba ten przepis na 90 % :-D , są już truskawki tak więc wypróbuję jutro lub pojutrze i odpiszę czy smakuje tak jak tamte. ALE SUPER ŻE SIĘ ZNALAZŁ PRZEPIS :-D :-D :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 18 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2006 knedle zrobione , bardzo smaczne na świeżo i odgrzewane. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2006 Cyga pamiętasz ile wyszło Ci tych knedlików z tej ilości mąki? Tak sobie myślę że te 10 minut gotowania to chyba ze względu na te twarde śliwki z truskawkami też gotowałaś 10 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 25 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2006 Mam 3 odmiany trukawek i są różnej wielkości, , knedli wychodzi ok 40-50 szt w zależności od wielkości truskawek. Gotowałam je 10 minut, ciasto jest dosyć zwarte i nie rozpada się, należy je tylko dobrze skleić tak jak wszystkie pierogi i knedle i nie gotować na ostrym ogniu, przy gotowaniu pierogów i knedli preferuję raczej delikatne migotanie. To ciasto dobrze klei się. Robiłam je już 3razy. Dobre są z masłem i bułką tartą i posypane cukrem, synek woli odgrzane ma maśle na rumiano i ze śmietaną lub jogurtem. Nadziewałam je też poziomkami po kilka do srodka, też są pycha tylko skleić trudniej. Niedługo jagody tez można je zastosować, chociaż ja lubię jagody w cienkim cieście pierogowym lub w bułkach drożdżowych pieczonych lub parowanych(uwielbiam parowańce lub pampuchy jak kto woli z serem, jagodami lub mięsem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.