Skocz do zawartości

Co Ze Smacznym Ekstra


Jola_A.

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec, powstaly pierwsze ksiazki , przepisow przybywa coraz wiecej, ale niestety nikt ani nie glosuje, ani nie komentuje, czyzby zainteresowanie bylo zerowe? Wyglada to tak jakby nikt tam nie zagladal, mimo ze ilosci wizyt sa dosc spore. Niektore przepisy sa na forum i ciesza sie duzym zainteresowaniem, a na smacznym ekstra nikogo nie obchodza. Od powstania pierwszych ksiazek minelo juz troche czasu i mysle ze byl czas aby moglo sie wszystko rozkrecic. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne odczucie jak Jola Zastanawia mnie fakt że przepisy które dodawane są z forum na strone głowna są własciwie od razu komentowane ,natomiast na "Extra Smacznym" komentarzy nie ma Zaczynam odnosić wrażenie że zakładanie ksiażki na płatnej stronie to nie najlepszy pomysł :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostęp do forum i www.smaczny.pl jest wolny - strony te odwiedzają codziennie tysiące ludzi - stąd duża liczba komentarzy. Extra.smaczny.pl wystartował miesiąc temu - dostęp jest płatny, więc liczba odwiedzających mniejsza. Jednak liczba ta wciąż się zwiększa co spowoduje, że i komentarze się pojawią. Cierpliwości - Wasza praca na pewno na marne nie idzie. Jak pisałem wkrótce pojawią się konkursy na najlepszą książkę i wiele nowych funkcji na extra.smaczny.pl co dodatkowo przyciągnie autorów ciekawych przepisów na naszą stronę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż - tutaj już ingerować nie możemy - każdy zarejestrowany użytkownik strony będzie mógł oddać głos na jedną z książek (oczywiście z wyjątkiem swojej) - a czym się będzie kierował - to już jego wybór :D Ale do tego jeszcze chwilka - myślę, że do miesiąca konkurs powinien ruszyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak komentarzy zniecheca do dalszej pracy :D

A najbardziej do pracy zniecheca gdy przepisy, ktore wymyslamy same, i pracujemy nad nimi, znajduja innego autora na innej stronie. Co wtedy z takimi zrobic? Oczywiscie sa przepisy uniwersalne typu biszkopt, kruche, serniki, czy nawet kremy budyniowe czy z zoltek ubijanych na parze, i te przepisy musza sie powtarzac, ale jesli cos wymyslimy swojego to nie chcemy aby ktos sobie to przypial.

Marcin moze podpowiesz co w takiej sytuacji mozna zrobic? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż - my z Dorotą mamy jedną radę - nie przejmować się - może cieszyć, że są tak dobre, że inni je kopiują - przed tym się nie ustrzeżemy - jeżeli przepisy są unikalne może można je jakoś patentować i potem dochodzić swoich praw w sądzie. Możemy prosić administratorów stron na których zostały te przepisy zamieszczone o przynajmniej dopisanie informacji o pochodzeniu przepisu. Nasze próby niestety zachęcająco nie wyglądały - gdy kiedyś ktoś umieścił na mojegotowanie.onet.pl nasze przepisy nawet z naszymi zdjęciami to w końcu je usunięto na naszą interwencję - ale to jedyny sukces. Sam przepis zresztą trudno jest chronić, bo ktoś zmieni 2 wyrazy i już jest inny przepis - ale w sumie to trudno się o to oburzać - po to są przepisy w sumie. Co innego zdjęcia - tutaj już łatwiej jest oskarżyć kogoś o plagiat i to udowodnić - posiadając oryginał zdjęcia. Jeżeli chodzi o naszą stronę - zawsze sprawdzamy każdą informację o plagiacie i podejmujemy decyzję w takich sprawach - oczywiście ciężko jest uniknąć posądzeń i takie zawsze będą - na smaczny extra pod przepisem postaramy się zamieścić link do zgłaszania nieprawidłowości w przepisie (plagiaty, bzdurne przepisy itp). Przygotowani jesteśmy na sporą liczbę przepisów i też musimy wypracować mechanizm ochrony przed plagiatami - żeby nie było tak, że kopiujemy sobie przepisy po to, żeby mieć więcej we własnej książce itp - jeżeli ktoś chce pokazać swoje wykonanie przepisu i dodać własne uwagi będzie mógł zrobić to pod każdym przepisem - dodać komentarz i zdjęcia własnego wykonania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.