Skocz do zawartości

Pytanie O Ciasto Ucierane


jagoda2

Rekomendowane odpowiedzi

Ważne jest, aby masło utrzeć na puszystą masę (trzeba dłużej ucierać, zazwyczaj masło uciera się już z cukrem). Potem należy dodawać po jednym jajku, i gdy doda się to jedno jajko masę dalej należy tak długo ucierać, aż jajko połączy się z masłem i zrobi się jednolita masa. I tak też postępuje się z kolejnymi jajkami. Powodzenia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem dlaczego miałby się zrobić? Przecież nie ma piec w tej misce tylko zmienić temperaturę, mimo że Jagoda napisała, że temperatura składników jest taka sama w większości przypadków taki efekt to właśnie wynik różnicy temperatur lub kwasowości, ale to juz całkiem inna bajka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mowiac to ja nigdy do ucieranego ciasta nie dodaje calych jaj, tylko zoltka, a bialka ubijam na piane i lacze na samym koncu z masa. Ten sposob wydaje mi sie pewniejszy. :D

Robię dokładnie tak samo , margarynę ucieram z cukrem i dodaje żółtka..... itd

Chciałam jeszcze powiedzieć ze jajka daję prosto z lodówki , tylko tłuszcz wyjmuje wczesniej aby margaryna była miekka i dobrze sie rozcierała nigdy nie mam problemu z rozwarstwionym ciastem

Wiem że temperatura składników ma znaczenie przy ciastach drozdzowych ....ale przy ucieranych :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bo tu właściwie chodzi o temperaturę masła czy margaryny. Jeżeli masło jest zimne trudniej jest go wymieszać z jajkami niż dy jest miękkie i w temp pokojowej. Nie nigdy mi się nie zważyły. Moim zdaniem nie wynika to z żadnej kwasowości (bo kwasowość to zawartość związków o charakterze kwaśnym w produkcie), a raczej z hydrofobości i hydrofilności produktów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.