asienka77 Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2004 Mój mąż uwielbia żeberka,a ten przepis wyszperałam kilka tygoni temu w o2.Przypadł do gustu wszystkim domownikom,a małżonek stwierdził,że mógłby takie jeść przynajmniej raz w tygodniu,dlatego polecam wszystkim miłośnikom żeberek :D . Składniki: - 1 kg żeberek, - sól, - pieprz, - olej. Sos: - 2 duże cebule, - 5 ząbków czosnku, - pół słoiczka przecieru pomidorowego, - 4 łyżki miodu, - pół szklanki octu, - sól, - pieprz, - bazylia, - majeranek. Jak przyrządzić? Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny) P.S. Proszę się zrażań "zapachem" octu w trakcie smażenia, dodatkowo piecze w oczy,ale to przejściowe,w samej potrawie octu nie czuć :D . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajka Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2004 mi te żeberka nie wyszły, strasznie czuć było ocet. czy 1/2 szklanki octu to nie zadużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka77 Opublikowano 23 Września 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2004 Na kg żeberek na pewno nie za dużo.Tylko trzeba rzeczywiście dusic 15 minut na patelni,to on wyparowuje.A pozniej koniecznie piec w naczyniu z pokrywką. Robiłam już to kilka razy i nie czuć octem.Bardziej miód.Nie wszystkim jednak wszystko smakuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajka Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2004 zrobiłam jeszcze raz te zeberka, tym razem wyszly były bardzo dobre. żrobiłam z mniejszej ilości żeberek i zmniejszyłam proporcionalnie ilośc składników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam Mam ochotę zrobić te żeberka w miodzie,ale napisz proszę,czy przecieru ma być pół małego słoiczka,czy tego średniego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Zrobiłam dziś te żeberka,tylko zamiast koncentratu pomidorowego pokroiłam dwa pomidory i dodałam 3 łyżki ketchupu. Wyszło super. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 znam ten przepis z czarnej oliwki, jest swietny, tylko nie radze dawac takiej ilosci octu bo podczas robienia sosu nie dosc ze bedzie nim smierdzialo to w dodatku wydaje mi sie ze w smaku tez by bylo go za duzo, dalam jedna lyzke, wyszly rewelacyjne, polecam wszystkim bo pychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.