Skocz do zawartości

Kwas Chlebowy


baśka96

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie sama nie robiłam, ale podaję przepis, który akurat kilka dni temu pojawił się w miejscowej gazecie, Kwas chlebowy 10 dkg żytniego, razowego chleba 0,5 dkg drożdży 10 dkg cukru 5 dkg rodzynek 5 l wody Chleb drobno pokroić w kostkę i wysuszyć. Wsypać do słoja i zalać gorącą, przegotowaną wodą. W niewielkiej ilości wody rozrobić drożdże z cukrem /część cukru/. Dodać je do ostudzonego napoju i wsypać resztę cukru. Słój przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na jedną dobę w ciepłym pomieszczeniu. Następnie zlać płyn do butelek, dodając do każdej po kilka rodzynek. Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.