Skocz do zawartości

Ciasto Toffi


ulinek77

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto Toffi 2-3 paczki krakersów/ w zależności od wielkości blachy / 1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego 1 litr śmietany kremówki, np. 36% Masa budyniowa 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 1 szklanka mąki krupczatki Do 1 szklanki mleka dodać jajka i krupczatkę dokładnie zmiksować. Ugotować resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym potem wlać masę jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotować mleko skondensowane przez około 2,5 godziny na małym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Na blachę układać pierwszą warstwę krakersów i wylać pół puszki mleka skondensowanego. Potem znów krakersy i warstwa masy budyniowej, krakersy i pół puszki mleka skondensowanego, krakersy i bita śmietana na koniec. Wierzch ciasta udekorować kakao.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam! Robiłam przed świętami podobne ciacho tylko w moim przepisie było 6 paczek herbatników i 1 paczka krakersów. Masę budyniową gotowałam tak: Masło z około 1/2 l meka gotowałam. Żółtka ucierałam zcukrem pudrem ( 1/2 szklanki ) dodawałam mąkę i resztę mleka. Do utartej masy jajecznej dolewałam mleko z masłem ( NIE ODWROTNIE ) i gotowałam mieszając aż osiągnie gęstość budyniu. Na wyłożonej folią blasze wykładałam warstwy: herbatniki przestudzony budyń herbatniki- przygnieść karmel krakersy bita śmietana tarta czekolada Polecam ciacho wyśmienite :razz: Najlepsze na drugi dzień jak zmięknie ( nasiąknie )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To specjalność mojej siostry, bo nie wymaga pieczenia w piekarniku. Ciasto jest pychaaa :razz: Nawet tym którzy nie bardzo lubią takie słodkie wypieki bardzo smakuje, bo krakersy "zżerają" ogromną słodycz karmelu. Polecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

To ciasto również gościło na stole urodzinowym mojego dziecka moje spostrzeżenia są takie masa budyniowa z litra mleka rozciapuje herbatniki które nie mogą jej unieść myślę że z pół litra mleka w zupełności wystarczy na wierzch uzyłam masy z przepisu Karolki "mój trzybit" jest bardzo dobra i tańsza od kremówki można ją stosować do wielu ciast

post-4386-1191404951_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.