Nikita79 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Witam Pomocy, mam problem z bananem zapiekanym w ciescie z miodem :-) Jak umocze plasterki banana w ciescie i wzuce do frytkownicy to powstaja 2 problemy : albo ciasto sie nie wypieka jak trzeba a banan pozostaje w calosci , albo ciasto jest rumiane a z bananka zostaje packa. Co robic zeby ciasto było chrupiace i banan pozostal caly ?? :-) Podejrzewam ze ciasto robie dobrze poniewaz jak obtocze ananasa lub jablko to wszystko jest jak nalezy Podaje przepis którego użyłam : Składniki: 4 małe banany 4-8 łyżeczek miodu 50g sezamu lub migdałowych płatków olej do głebokiego smażenia Ciasto: 1 szkalnka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 jajko Przygotowanie: 1. Wymieszac składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji.Odstawic na 30 min. żeby wyrosło 2. Banany obrać , pokroić albo w zdłuż lub w gróbsze plasterki o średnicy około 2-3cm 3. obtoczyć w cieście i smażyć na głebokim oleju na złoty kolor 4. Ułożyc banany na tależyku , pokropic miodem i posypać płatkami lub sezamem I gotowe - tak samo mozna robić z ananasem , jabłkiem itp. Zróbcie i napiszcie jak wam wyszlo ?!? może robie coś źle ! oto link do przepisu : http://www.kuchniachinska.pl/main/przepisy...y/bananmiod.htm Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 zauważ,że banan ma delikatniejszą konsystencję niż jabłko czy ananas-one są twardsze. spróbuj skrócić czas smazenia lub zmniejsz temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita79 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 :wink: Dzieki za rade,poeksperymentuje,a moze powinnam kupic calkiem zielone i twarde i wtedy moze by wyszlo?! Na pewno sie nie poddam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sibi Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Witam. Do zapiekania używa się bananów tylko zielonych tzn. niedojrzałych ,raczej ciężko takie trafić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 najlepiej to chyba właśnie spróbować z zielonymi lub bardzo twardymi bananami, temperatura też ma tutaj znaczenie... dużo informacji nt. bananów znajduje się tutaj . na zakończenie jako ciekawostkę dotyczącą bananów mogę dodać że jeśli chcemy przyśpieszyć ich dojrzewanie to należy umieścić je w papierowej torbie wraz z jednym jabłkiem...natomiast gdy chcemy opóźnić proces dojrzewania to przechowywujemy je w lodówce ale o tym to raczej chyba każdy wie ;-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita79 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 :arrow: Ten trick z jablkami i bananami znalam- myslalam jednak ze to dziala raczej odwrotnie , wiem ze bananow nie powinno sie trzymac z innymi owocami , myslalam ze to raczej te owoce szybciej dojrzeja. Ale w krora strone to dziala nie bylam do konca pewna . Moze to wlanie tak jak mowisz. Ta stronka o bananach(i nie tylko) jest rewelacyjna!!! Choc niestety nie zawsze wszystko rozumiem. Ale od czego mamy tlumaczy w interku ;-) Po stokroc dzieki za pomoc :arrow: Pozdrowionka :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Problem jest chyba w bananach. Powinny być specjalne do smażenia KLIKNIJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Czytając posta o tych specjalnych bananach przypomniałam sobie,że faktycznie są takie-widziałam je w sobotę w markecie,są takie bardzo zielone i kanciaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.