Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2006 oto 'zdobyczny' przepis na rewelacyjnego pleśniaka. Ilekroć cos mi smakuje zawsze proszę o przepis!! Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek 1 szklanka cukru 1 słoiczek powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć jedną część ciasta jasnego, wyłożyć na nie dżem lub powidła, zetrzeć ciasto z kakao, przykryć pianą ubitą z białek i szklanki cukru a na końcu zetrzeć drugą część ciasta jasnego. Piec w 180 stopniach na ciemnozłoty kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaska Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2006 przepis wypróbowałam to już chyba mój 5pleśniak ale ten był najlepszy dzieki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 Robię wg trochę innego przepisu, ale chcę Was zachęcić do dodania bakalii, a najwięcej orzechów /posypać obficie na wierzchu marmolady/. Ja zamiast marmolady używam powidło śliwkowe kwaśne z dodatkiem konfitury z róży. smakuje wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 28 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 Kaska, bardzo się cieszę, że Ci smakował. Poproszę zatem o ocenę :-). Wszystkie przepisy, które zamieszczam osobiściew wypróbowałam i znalazły akceptację u moich bliskich. Zachęcam do wypróbowania pozostałych. A tak na marginesie, pleśniak, to ulubione ciasto mojej córci. Pozdrawiam Pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Właśnie chciałam zrobić coś pysznego i proszę, przepis super, idę odrazu wypróbować. Napewno bedzie mniam, mniam. daw wam jutro znać jakie wrażenia, mój ukochany bardzo lubi ciasta. zobaczymy co powie na pleśniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 29 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Witaj Amelko, no, będę z niecierpliwością czekać na opinię kolegi małżonka :D. Miłego pieczenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 kochana Polu, ciasto jest rewelacyjne, ukochany jest zachwycony, mówi, że teraz to bedzie jedno z jego ulubionych ciast:-) wprowadziłam małą zmianę: do piany dodałam kisiel truskawkowy, aby była kolorowa:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 1 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Witaj, bardzo dobrze, ja też zawsze coś zmieniam w przepisach. Zachęcam do odszukania innych moich przepisów, Twój mężczyzna będzie zadowolony :-) Szczególnie polecam tort serowy i sernik, ale inne też są całkiem całkiem. Pozdrawiam Cię serdecznie, pa pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Kochana Polu, napewno skożystam z twoich przepisów, a zwłaszcza na tort serowy :D . Właśnie przeglądałam przepis i już mi ślinka leci :-) ;-) dziękuję i pozdrawiam wraz z mężem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.