Skocz do zawartości

Krupnik Wyborowy


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to znakomity napój o zawartości 50% alkoholu, podawany na zimno lub na gorąco. Na samym początku robimy zaprawę korzenną. 3 g cynamonu 1 g goździków 3 g imbiru 2 g gałki muszkatołowej 4 g wanilii ( 1 laska )lub parę kropel olejku waniliowego 150 ml spirytusu Korzenie zmielić lub utrzeć, zalać spirytusem, odstawić na 14 dni mieszając co dwa dni. Po dwóch tygodniach nalewkę ściaga sie do słoika i w ten sposób mamy gotową zaprawę korzenną. Składniki: 1/2 kg miodu pszczelego 1/2 l spirytusu 5-10 ml przypraw korzennych 4 ml kwasku cytrynowego 10% niepełna szklanka wody( ok 200ml) Do emaliowego większego garnka, aby ciecz sięgała do połowy bo w przeciwnym razie wykipi, wlać niepełną szklankę wody, postawić na małym ogniu i do goracej już wody dodawać miód. Gotować po wrzeniu przez kilkanaście minut do całkowitego zszumowania się piany. Po częściowym lecz nie całkowitym wystygnięciu wlać kwasek i zaprawę korzenną. Następnie powoli dolewać, stale mieszając spirytus. Całość najlepiej przelać do glinianego gąsiorka lub do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do sklarowania. Krupnik najlepszy jest po pół roku. Ciekawi mnie bardzo czy przepis ten przypadnie komuś do gustu? ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.