Nikita79 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Witam Podaje przepis mojej babci na pyszne krokiety: 1.Naleśniki: Myślę ze nie trzeba podawać przepisu ,bo każdy robi inaczej, ważne jest jedynie aby nie dodawać do ciasta cukru, i lepiej zrobić większe niż mniejsze,i dobrze by było gdyby były chude. Potrzeba nam około 30 naleśników na farsz który podaje 2.Farsz: 1kg mięsa wołowego 1/2 dużej kapusty lub 1 średnia 5 cebul olej sol pieprz magi 3.Panierka: 2-3 jajka bułka tarta FARSZ: Mieso gotujemy w lekko osolonej wodzie (z wody polecam później zrobić czerwony barszcz - świetnie pasuje - podawany do picia) aż będzie miękkie osuszamy je i studzimy po czym mielimy w maszynce do mięsa używając najmniejszych dziurek. Kapustę kroimy na części gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym wyjmujemy ja ,studzimy i wyciskamy ręcznie lub przez gazę z niepotrzebnej wody.Mielimy tak samo jak mięso tyle tylko ze tym razem przez średnie dziurki. 5 cebul kroimy w kostkę i smażymy na patelni na oleju. Do zeszklonej cebulki dodajemy nasze mielone mięsko i mielona kapustę, całość przyprawiamy sola ,pieprzem, i magi , smażąc na patelni około 10 minut - ciągle mieszając po czym ostudzamy masę. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki ( pękatą łyżkę stołowa ) , kładziemy go tak samo jak na lisc kapusty przy robieniu gołąbków i również tak samo je zawijamy jak gołąbki. Tak zawinięty nadziany naleśnik obtaczamy w jajku i w bułce tartej Kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju "szwem"do dołu ( w taki sposób sie nam nie rozpadną :mrgreen: ) No i pozostaje nam obsmażyć je z wszystkich stron i gotowe. Polecam i życzę smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 O jej :oops: - to musi być strasznie pyszne :D :oops: :oops: Moja babcia robi podobne krokiety - tylko farsz ma trochę inny - wiem, że dodaje do niego kapustę kiszoną, a mięsa tam w ogóle nie ma, dokładnie nie pamiętam. Ale ogólnie wykonanie jest podobne. Uwielbiam takie krokiety :P Ach te nasze babcie, skąd one mają takie świetne przepisy :mrgreen: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita79 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Ja podałam tutaj ten farsz ktory babcia robi zazwyczaj , wiem natomiast ze czasem robi wlasnie z kapusty kiszonej , dodaje tam grzybki - farsz podobny do farszu swiatecznych pierogow . Ale mozna byc kreatywnym i eksperymentowac. Czsami wychodza z tego super przepisy ktore potem moga wspominac nasze wnuki.......ach te nasze babcie. Pozdrawiam. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.