ina12 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 1 kg mąki 50 dag margaryny 4 łyżki śmietany 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao Składniki podzielić na połowę. Zagnieść ciasto, do jednej części dodać kakao. Gotowe ciasta rozwałkować około 0,5 cm posmarować białkiem i położyć białe ciasto na ciemnym i zwinąć w rulon. Pokroić na plastry około 0,5 cm. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Zauważyłam że od bardzo dawna tych ciastek nie ma w sprzedaży. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 :razz: Ostatnio zachciało mi się czegoś słodkiego... postanowiłam zrobić ciasteczka Pani Halinki :razz: Wyszły super! A na drugi dzień jakie były smaczne :razz: Niestety nie mam zdjęć, bo pożyczyłam aparat dla mamy- ale wierzcie mi! Naprawdę warto jez robić bo wyglądają i smakują przepysznie ;P Pozdrawiam i dziękuję za przepis! Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2007 Kasiu dziękuje i bardzo Cię proszę zwracaj się do mnie po imieniu, tak będzie mi przyjemniej. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Halinko te ciasteczka są bardzo pyszne,robiłam je dwa razy i taka gapa ze mnie ,że nie dałam komentarza. Uprościłam sobie pracę i zagniotłam jedno ciasto a póżniej podzieliłam na połowę,po upieczeniu pięknie wyglądają i można jeżeli ktoś ma ochotę ozdobić,ja zrobiłam z polewy ,,esy-floresy,,. Halinko stawiam Ci piątkę i pozdrawiam...Ela. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Elunia bardzo dziękuję, ja myślałam że nikt nie spróbuje ich. Dziękuję Kasi i Tobie Eluniu ogromnie za wystawienie komentarzy i oceny. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Halinko możesz zdradzić na jaką grubość rozwałkować placki jesszcze przed zawinięciem? Wydaje mi się że gdzieś około 0.5 cm. ale wolałabym wiedzieć napewno. :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Rudzik w przepisie jest podane że na 0,5 cm,ja też tak wałkowałam,pozdrawiam i zachęcam do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 :grin: :razz: :razz: Elu...a gdzie tak pisze? Bo ja doczytałam,że po złożeniu obydwu ciast kroić na szerokość 0.5cm :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Patrz Basiu ale ze mnie gapa,na 0,5 cm to kroi się po zwinięciu i tak piszę [dokładnie nie doczytałam],ale ciasto też tak można rozwałkować,polecam nawet ciut grubiej na 3/4 cm. Jednak najlepiej poczekać za radą Halinki,to tylko takie moje pomysły po dwukrotnym pieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Rudzik ciasto trzeba rozwałkować też na około 0,5 cm. już dopisałam i Elunia dobrze poinformowała. Przepraszam że przeoczyłam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudzik Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Bardzo dzękuję Halinko za wyjaśnienie już biorę się za pieczenie ciasteczek bo troszkę mnie kuszą jak z resztą wszystkie przepisy na tym forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Nie rozumiem jak zrobić z tym białkiem mam posmarowac oba rozwałkowane ciasta i położyc jeden na drugim ale stona posmarowana mam skleic te ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Edytko zrób tak ,rozwałkuj jedno i drugie ciasto oddzielnie,ciasto ciemne posmaruj białkiem i połóż na nim ciasto jasne ,które też posmaruj i wtedy zwiń. Nie wiem ,chyba to będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Elunia dziękuję za wytłumaczenie Edytce bo ja dopiero przed chwilą usiadłam do komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.