basga Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 surowa biała kiełbasa duszona z cebulką,piwem i majerankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 flaczki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 kotlety mielone,buraczki zasmażane,ziemniaki i pączki oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dziś robiłam wedlug sprawdzonego już przeze mnie przepisu z diety Cambridge kukurydze z mięsem i warzywami ;) plaster schabu wieprzowego (100 g), 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (100 g), 2/3 strąka średniej zielonej papryki (100 g), 1 mały pomidor (100 g), 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (3 g), sól, zioła, 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g). Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić ziołami. Podawać na ciepło z kromką chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Sajgonki, niestety mi nie smakują gdyż użyłem za dużej ilości sosu sojowego którego nienawidze, nastepnym razem użyje maggi. Edytowane 1 Marca 2014 przez Rudolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zupa cebulowa, wyszła bardzo smaczna, najlepsza jaką jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Podasz przepis? Ja mam w sumie ze dwa, ale uwielbiam zupę cebulową i zawsze próbuję czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 1 litr bulionu 4 duże cebule 2 żabki czosnku ser 200ml wytrawnego białego wina 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy) 2 łyżki mąki sól, pieprz grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem) Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze. marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Jeden pochodzi z mojej ulubionej strony - Kwestii smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html A drugi jest bardzo podobny do Twojego, tylko: 1. część cebuli podsmażam (ok 3/4), a część (ok 1/4) surową dorzucam do zupy - to troszkę wyostrza jej smak 2. czasami ją miksuję na gładką konsystencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 U nas rosołek z makaronem, kluseczki, karczek w sosie i sałatka z kapusty (ze słoika własnej produkcji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A dzisiaj uszka z mięsem i czerwonym barszczem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Śledziki w sosie jogurtowym z czosnkiem i porem,ziemniaki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Mniam :smile: A u nas smażony karp (już ostatni ze Świąt ;-)) mmm... pachnie w całym domu, ziemniaczki i buraczki do tego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Mmmmm.... karpik-pycha. U mnie tradycyjnie postnie śledź z cebulką w śmietanie i ziemniaki..... i picie po nim całe popołudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.