Skocz do zawartości

Tort Fedora


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Beza: 5 białek 25 dag cukru 30 dag migdałów lub wiórków kokosowych Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę, dodać obrane ze skórki i zmielone migdały albo wiórki kokosowe. Wymieszać, wylać na wysmarowaną duża tortownicę i upiec beze. Masa czekoladowa: 20 dag masła 10 dag margaryny 3 żółtka 1,5 szklanki wody szklanka cukru 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao Masło i margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka i ucierać dalej. Z wody , cukru, czekolady i kakao ugotować syrop do nitki. Ostudzony wlewać stopniowo do kremu i ucierać. Do gotowej masy można dodać trochę spirytusu lub soku z cytryny. Masę wyłozyć na bezę migdałową względnie kokosową, wyrównać i wstawić do lodówki. 30 dag migdałów pół szklanki mleka niepełna szklanka cukru Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć. Zagotować mleko z cukrem. Zalać wrzatkiem migdały, a gdy ostygną , wyłożyć na masę czekoladową. 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady trochę mleka Czekoladę rozpuścić w mleku, wylać na tort i wstawić do lodówki. Zimny tort udekorować połówkami migdałów. Tort ten jest bardzo elegancki, wykwintny i oczywiście pyszny. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.