Skocz do zawartości

Żeberka Na Ostro


Kubasie

Rekomendowane odpowiedzi

ŻEBERKA NA OSTRO Składniki: - 1,5 kg żeberek - 5 ząbków czosnku - 4 cebule - smalec lub oliwa - sól i pieprz Sposób przygotowania: Żeberka pokroić, następnie lekko posolić i popieprzyć oraz natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowane żeberka odstawić do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień obsmażyć żeberka na smalcu (lub oliwie) na patelni do zarumienienia mięsa. Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć je pokrojoną w kostkę cebulą. Całość polać zalewą przygotowną z następujących składników (wymieszanych ze sobą): - 1 szklanka wody - 1 łyżka cukru - 2 łyżki octu - 1 szklanka ketchupu (może być pól na pół z przecierem pomidorowym) - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka musztardy - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 kostki rosołowej - 1/4 łyżki pieprzu Tak polane mięso przykryć i piec w piekarniku (150-180 stopni) ok 1,5 godziny. Można też je gotować w garnku (super wychodzi w garnkach Zeptera). Polecam przygotować ten sam przepis tylko zamiast żeberek zastosować KARKÓWKĘ!!!! Życzymy smacznego :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię żeberka z innego trochę przepisu,ale bardzo smakują mojemu mężowi.Mi też oczywiście,ale z racji diety nie bardzo mogę sobie na nie pozwolić.

Żeberka w miodzie

Składniki:

- 1 kg żeberek,

- sól,

- pieprz,

- olej.

Sos:

- 2 duże cebule,

- 5 ząbków czosnku,

- pół słoiczka przecieru pomidorowego,

- 4 łyżki miodu,

- pół szklanki octu,

- sól,

- pieprz,

- bazylia,

- majeranek.

Sposób wykonania:

Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny)

Proszę nie zrażać się zapachem octu,później nie czuć go wogóle.Przepis kilkakrotnie wypróbowany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.