Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorunia

Śliwkowiec!

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto zrobilam tydzien temu, bylo bardzo pyszne. Kiedys robilam bardzo podobne ciasto tylko z 4 jaj, ale nie bylo takie puszyste jak to. Co do tych nieudanych wypiekow niektorych osob, to moze nie macie po prostu daru do robienia takich ciast. Mi np nie wychodza murzynki, pierniki, ciasto do wz-teki robilam 2 razy i tez nie wyszlo, niektorzy nie potrafia drozdzowego. Tak to juz jest, malo kto jest fachowcem we wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio upiekłam śliwkowca.Wyszedł bardzo smaczny i nawet po 2 dniach nie jest suchy.Przy pieczeniu jest bardzo ładny zapach.Jedyny mankament to to,że śliwki opadły mi na dno i trochę wierzch mi się spiekł,gdyż musiałam dłużej go piec,bo w środku był nie dopieczony.Mimo tego ciasto jest pyszne.Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bikierowa masz rację,że nie wszystkim wszystko się udaje... Marzycielko cieszę się,że ciasto smakowało :-) Ja piekę to ciasto już od kilku lat i też czasem śliwki mi opadną na dno i trochę się spiecze spód,ale mimo to piekę go nadal,bo jest proste i smaczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mój śliwkowiec właśnie w piekarniku :razz: Ciekawa jestem co z niego będzie, bo te śliwki dużo soku puszczają :razz: Piecze się dopiero 10 minut a już czuć fajny zapaszek 8) Dałam nieco ponad pół kilo czerwonych śliweczek (malutkie, duużo roboty z pesteczkami), mam nadzieję że mi nie utoną w tym cieście, na razie się trzymają (ciasto miało dobrą konsystencję) :razz: Jak tylko uruchomię aparat (z niewiadomych przyczyn nie chce działać) to prześlę zdjęcia :P p.s dziś w ogóle mam dzień śliwek bo robię jeszcze nutellę śliwkową i chyba zrobię jeszcze zwykły dżem :lol: --- edit: No, zrobione. Aparat udało się uruchomić. Oto i zdjęcia mojego śliwkowca. Aha, ważna sprawa - jak ktoś ma tak mocny piekarnik jak ja, wystarczy niższa temperatura, włożenie pergaminu pod ciasto (przed wylaniem) albo przykrycie go folią podczas pieczenia. 180 na mój piekarnik z termoobiegiem to za dużo - 150 by wystarczyło. A, i nie powinno się zostawiać ciasta po upieczeniu w piekarniku, bo uschnie i będzie twarde. (babcia mi powiedziała, uznałam że warto napisać :))

post-8876-1218186171_thumb.jpg

post-8876-1218186222_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mantra cudny sliwkowiec.Ciasto wyglada jakby to byl biszkopt...takie delikatniutkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu-super ciacho,takie minuta osiem i gotowe.Z pewnością wypróbuję z innymi owocami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się cieszę Basiu,że ciasto z mojego przepisu smakowało...z innymi owocami też będzie dobre bo ja piekłam i niczym nie odbiega od tego ze śliwkami :razz: Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu wczoraj upiekłam twojego śliwkowca i to właśnie ze śliwkami-właśnie zrobiłam sobie kawki i zajadam mały kawałeczek. Robiłam go już z wiśniami i malinami -zawsze jest smaczniutki ale mnie zachwycił właśnie z malinami -wspaniały smak i jaki aromat-polecam. Fotki dołącze póżniej bo nie mam w tej chwili aparatu-dzięki jeszcze raz za szybki przysmak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super,że smakuje ciasto :grin: Ono jest bardzo proste,a zarazem smaczne...ja też robię go z innymi owocami i też smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiam cieplutko i czekam na fotki Twojego ciasta :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu dziękuję za świetny łatwy i tani przepis na ciasto. post-4645-1222427509_thumb.jpg post-4645-1222427526_thumb.jpg Pozdrawiam oczywiście jak widać zastosowałam jabłka ale z śliwkami też wypróbuję i dałam tylko 5 jaj bo tyle miałam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko napewno smaczny Twój placuszek z jabłkami ....a to moje obiecane fotki... Polecam naprawdę to ciasto-mi przypomina troszkę biszkoptowe.

post-3528-1222433350_thumb.jpg

post-3528-1222433440_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.