Skocz do zawartości

Jak Zrobic Z 10%octu- Ocet 6% ?


Gość nowanowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie podajesz ile chcesz tego octu więc ogólnie: na szybko zastosuj zależność: C1xV1=C2xV2 gdzie: C1 = stężenie w procentach octu wyjściowego /do rozcieńczenia/; np. 10% V1 = objętość octu o stężeniu C1 /potrzebna do rozcieńczenia/ C2 = stężenie w procentach octu do otrzymania /rozcieńczonego/; np 6% V2 = objętośc octu o stęzeniu C2 /rozcieńczonego/ przykład obliczenia: Chcesz otrzymać 250 ml 6% octu a dysponujesz octem o stężeniu 10% => należy przeliczyć, jaką objętość octu 10% trzeba pobrać i uzupełnić wodą do uzyskania pożądanej objętości (=250 ml) octu rozcieńczonego (=6%). podstawiasz: 10%xV1=6%x250ml stąd: V1=6%x250ml/10% => V1=150 ml (=to jest objętość octu 10% którą należy pobrać i (dalej) uzupełnić wodą do objętości 250 ml, otrzymując w ten sposób ocet o stężeniu 6%). inaczej mówiąc: do 150 ml octu 10% należy dodać 100 ml wody aby otrzymać 250 ml 6% octu. pozdrawiam, shoffix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli zalewasz marynatą octową 2% (1+4 => 5. krotne rozcieńczenie octu 10%) i słusznie.

6% ocet to trochę dużo, jak na grzyby. Przeważnie stosuje się stężenia 2-4%.

Ale..., przypuszczam, że ten "zapytany" 6% ocet będzie dalej przerabiany...

Raczej inżynierskie podejście do tematu

jedna zależność, a ile radości daje, nie? :)

pozdrawiam,

shoffix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.