Dorunia Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2006 -250 gram mąki krupczatki -250 gram twarogu(zmielonego) -200 gram masła -100 gram cukru -1 jajko WYKONANIE: Jajko rozdzielić,dodać do pozostałych składników,posiekać i gdy już są prawie połączone wyrabiać tak długo ręką,aż ciasto będzie odstawać od ręki.Odstawić do lodówki na około 1,5 godziny.Potem wałkować bardzo cienko i wycinać ciasteczka.Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać grubym cukrem(samo ciasto jest niezbyt słodkie)Piec w 250 st.na papierze do pieczenia na złoty kolor. WERSJA SŁONA: Składniki te same minus cukier-płaską łyżeczkę soli.Wykonanie takie samo,przed upieczeniem można posypać grubą solą,siekanymi orzechami,migdałami lub kminkiem. Smacznego :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolunia Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 bardzo smaczne prubowałam. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zrobiłam dziś też i te ciasteczka jednak zbyt cienkie wałkowanie i 250* pieczenia to u mnie się nie sprawdziło,druga blacha była już pieczona w 200* i było OK.Wyszło mi 3 piekarnikowe blachy tych ciasteczek!Mam porównanie z tymi śmietankowymi co też upiekłam i tamte wyrosły a te się skurczyły,choć wycinałam jedną foremką-czemu się tak stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulka Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ciasteczka są pyszne. Polecam do wypróbowania moich ciasteczek. CIASTECZKA Z SOKIEM MALINOWYM 1/2 kg mąki 13 dag margaryny 13 dag smalcu 13 dag cukru pudru 3 żółtka 1 żółtko ugotowane sok malinowy ile zabierze Mąkę wysiekać z margaryną i smalcem dodać , cukier , żółtka , ugotowane zetrzeć na tarce. Wszystko zarobić sokiem malinowym . Odstawić do lodówki na 2 godziny. Wykrawać krążki jedno z dziurką drugie całe , pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Należy pilnować ciasteczka , bo szybko się pieką a trudno się zorientować bo ciasto jest różowe. Po upieczeniu przekładamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem . Ciasteczka są najlepsze na trzeci dzień. Polecam , bo są pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.