Skocz do zawartości

Cukinia!


Iwona GD

Rekomendowane odpowiedzi

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

4 nieduże cukinie

pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki)

2 cebule

6 łyżek tartego sera żółtego

1 łyżka oleju

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia)

Sposób przyrządzania:

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki.

Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około

40 minut.

Przepis z:

http://www.palcelizac.pl/?przepis=196

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabaczek nadziewany Mały kabaczek 20 dag piersi kurczaka czubata łyzka płatków owsianych czerstwa kajzerka białko z jednego jajka łyzka siekanej natki, majeranek, sól Sos pietruszka kawałek selera łyżka maki łyżka oleju kubeczek jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, cukier Kabaczka umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrązyć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso zemleć razem z bułką. Do masy dodać białko i płatki owsiane. Przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Masą napełnić połówki kabaczka, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wlać 2-3 łyżek wody, przykryć i zapiec w piekarniku Przygotować sos Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki lub zetrzec na tarce. Zalać wodą (1-2 szkalanki), dodać olej i gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjać. Jogurt wymieszać z maką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować, Kabaczka wyjąć na półmisek, podzielić na porcje i posypać natką pietruszki. Podawać z sosem. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukinia nadziewana: 4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku, mała cebula oregano, sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąsz. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki. ina12 Iwonko ja jeszcze podam Tobie więcej przepisów, być może skorzysta z nich więcej osób. Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem Składniki na 10 porcji: 10 sztuk młodych kabaczków 15 dag mięsa mielonego 40 dag cebuli 30 dag tłuszczu 2 łyżki ryżu sól, pieprz, natka pietruszki Kabaczki obrać ze skóry, przekroić na dwie połowy wzdłuz i usunać nasiona. Ugotowany na półsypko ryż wymieszać z mięsem mielonym, zrumienioną, pokrojoną w kostkę cebulą, solą, pieprzem i natką. Starannie wymieszać i napełniać połówki kabaczków. Układać w szerokim, płaskim rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć, dodać sos koperkowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Miękkie kabaczki podawać z sosem, w którym się dusiły z dodatkiem makaronu lub ziemniaków i surówką. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukinia nadziewana mięsem i ryżem cukinia 60-70 dag lub dwie małe 20 dag mielonego mięsa 2 łyzki ugotowanego na sypko ryżu jajko, sól, pieprz zielony koper, przyprawa jarzynka 3-4 pomidory 5 dag masła Cukinię myjemy i cieńko obieramy, następnie kroimy wzdłuż na połowy i za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię lekko solimy w środku i posypujemy jarzynką. Mięso wyrabiamy z ugotowanym na sypko ryżem i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, zieleniną i jarzynką. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki i układamy je wzdłuż,w wydrążonej cukini. Do brytfanki kładziemy trochę tłuszczu oraz połówki nadzianej cukini i wstawiamy do piekarnika. Gdy cukinia jest miękka, dodajemy obrane ze skórki pokrojone w czastki pomidory i jeszcze krótko trzymamy w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia nadzienie cukini można posypać startym żółtym serem. Następnie wyjmujemy, posypujemy sporą ilością zieleniny i podajemy z ziemniakami. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

ja dorzucę jeszcze przepisik na cukinię w zalewie musztardowej 1litr wody 1szkl cukru 2łyżki soli 3/4szkl octu wszystko zagotować,wystudzic,dodać 5łyżek musztardy i wymieszać. obraną cukinię pokroić w słupki lub kostkę,powkładać do słoiczkow,zalać zalewą i pasteryzowac 5min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.