Iwona GD Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2006 Witam serdecznie :) Poszukuję przepisu na cukinię faszerowana lub kabaczki. Z góry dziękuje i pozdrawiam - Iwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rena965 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2006 Czas przygotowania: 90 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 4 nieduże cukinie pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki) 2 cebule 6 łyżek tartego sera żółtego 1 łyżka oleju 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia) Sposób przyrządzania: Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Przepis z: http://www.palcelizac.pl/?przepis=196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona GD Opublikowano 18 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Dzieki wielkie Rena :) Zaraz wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam-Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Iwonko GD posiadam przepisy na cukinię i kabaczki nadziewane, jeżeli w dalszym ciągu jesteś zainteresowana bardzo proszę mogę podać je. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona GD Opublikowano 19 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2006 Dziękuję Halinko :) Czekam zatem z niecierpliwością :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Kabaczek nadziewany Mały kabaczek 20 dag piersi kurczaka czubata łyzka płatków owsianych czerstwa kajzerka białko z jednego jajka łyzka siekanej natki, majeranek, sól Sos pietruszka kawałek selera łyżka maki łyżka oleju kubeczek jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, cukier Kabaczka umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrązyć. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso zemleć razem z bułką. Do masy dodać białko i płatki owsiane. Przyprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Masą napełnić połówki kabaczka, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wlać 2-3 łyżek wody, przykryć i zapiec w piekarniku Przygotować sos Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki lub zetrzec na tarce. Zalać wodą (1-2 szkalanki), dodać olej i gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjać. Jogurt wymieszać z maką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować, Kabaczka wyjąć na półmisek, podzielić na porcje i posypać natką pietruszki. Podawać z sosem. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Cukinia nadziewana: 4 małe cukinie 20 dag mięsa mielonego pomidor ząbek czosnku, mała cebula oregano, sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąsz. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Piec je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub keczupem, posypane natką pietruszki. ina12 Iwonko ja jeszcze podam Tobie więcej przepisów, być może skorzysta z nich więcej osób. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem Składniki na 10 porcji: 10 sztuk młodych kabaczków 15 dag mięsa mielonego 40 dag cebuli 30 dag tłuszczu 2 łyżki ryżu sól, pieprz, natka pietruszki Kabaczki obrać ze skóry, przekroić na dwie połowy wzdłuz i usunać nasiona. Ugotowany na półsypko ryż wymieszać z mięsem mielonym, zrumienioną, pokrojoną w kostkę cebulą, solą, pieprzem i natką. Starannie wymieszać i napełniać połówki kabaczków. Układać w szerokim, płaskim rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć, dodać sos koperkowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Miękkie kabaczki podawać z sosem, w którym się dusiły z dodatkiem makaronu lub ziemniaków i surówką. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2006 Cukinia nadziewana mięsem i ryżem cukinia 60-70 dag lub dwie małe 20 dag mielonego mięsa 2 łyzki ugotowanego na sypko ryżu jajko, sól, pieprz zielony koper, przyprawa jarzynka 3-4 pomidory 5 dag masła Cukinię myjemy i cieńko obieramy, następnie kroimy wzdłuż na połowy i za pomocą łyżki usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię lekko solimy w środku i posypujemy jarzynką. Mięso wyrabiamy z ugotowanym na sypko ryżem i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, zieleniną i jarzynką. Z przygotowanej masy formujemy dwa wałki i układamy je wzdłuż,w wydrążonej cukini. Do brytfanki kładziemy trochę tłuszczu oraz połówki nadzianej cukini i wstawiamy do piekarnika. Gdy cukinia jest miękka, dodajemy obrane ze skórki pokrojone w czastki pomidory i jeszcze krótko trzymamy w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia nadzienie cukini można posypać startym żółtym serem. Następnie wyjmujemy, posypujemy sporą ilością zieleniny i podajemy z ziemniakami. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona GD Opublikowano 21 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 Dziękuję INA 12 ;-) Właśnie mam zamiar wypróbować jeden z Twoich przepisów!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 ja dorzucę jeszcze przepisik na cukinię w zalewie musztardowej 1litr wody 1szkl cukru 2łyżki soli 3/4szkl octu wszystko zagotować,wystudzic,dodać 5łyżek musztardy i wymieszać. obraną cukinię pokroić w słupki lub kostkę,powkładać do słoiczkow,zalać zalewą i pasteryzowac 5min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.