Skocz do zawartości

szukam przepisu na sprawdzone bułeczki drożdzowe


asiek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

ja robie pyszne bułeczki drożdżowe z kminkiem i cebulką: 40 dag mąki szczypta soli, nawet dwie 1 łyzeczka cukru 3 łyzki oleju 1 szkl mleka 2,5 dag drożdży 2 cebule kroje w księżyce ( cieniutko) i zesmażam na margarynce( tylko nie za dużo). Mąke, sól, cukier, olej i kminek(tyle ile chcesz) oraz zesmażoną cebulke(razem z ta margaryną) - wszystko razem do miski, tylko cebulka żeby nie była taka gorąca, a troche przestudzona. Teraz 1 szkl. mleka letniego - w niej rozpuszczam drożdże i to wlewam do reszty. Całość najpierw wymieszac drewniana łyżka, a później wyrobić ciasto, jak trzeba to dosypać troche mąki. Zostawic pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. POXniej uformować bułeczki i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st. - ja blachy niczym nie smaruje, tylko wykładam folia aluminiową. Wychodzą pyszne. Smacznego. Myślę, że można z nich zrobić drożdżówki, tylko dodać więcej cukru no i jakiś ser na wierzch lub mak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1kg mąki 2szkl. cukru 5 żółtek 1 całe jajko 10 dag drożdży 1/2 kostki masła 1 olejek śmietankowy 1/2 litra mleka Jajka utrzeć z cukrem na puch ,dodać olejek ,wsypać mąkę ,rozrobić drożdże w jednej szkl. ciepłego mleka z odrobiną mąki i cukru,gdy wyrosną wlać je do ciasta i dobrze wyrobić.Podczas wyrabiania ciasta, gdy jest za gęste można dolać mleka.Na sam koniec dodać roztopione i przestudzone masło ,poczym ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie zagnieść jeszcze raz,pozostawić do ponownego wyrośnięcia i formowac bułeczki.Piec 20minut w tem.180C SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

1 kg mąki, 1 kostka drożdży(10 dkg), 2/3 szklanki oleju,6 łyżek cukru, 1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia, 2 całe jajka i 2 żółtka, sok z 1 cytryny, starta skorka z cytryny, 1/2 litra ciepłego mleka. Wykonanie: Drożdze z cukrem utrzeć, dodać mleko, mąkę, jajka, olej, sok z cytryny, skórke cytrynową - wszystko wymieszać ,na końcu dodać proszek do pieczenia i wyrabiac ciato aż będą się robić bańki z ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę podsypać maką i wyłożyć ciasto i wyrobić go. Następnie kroimy na małe porcje, do ,,środka dać konfitury lub jabłka smażone( ser,budyń, krem czekoladowy), zakleic i wyrobic kulę. Wykładać na blachę posmarowana olejem, dac do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni ( piekarnik elektryczny) lub 200 stopni ( piekarnik gazowy) około 15 - 20 minut. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.