Solka Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Czy mógłby ktoś podać przepis na niezawodny biszkopt? Wypróbowałam już wiele przepisów i żaden nie okazał się dobry. Albo ciasto opada po wyłączeniu piekarnika ( nie otwieram drzwiczek!!! ), albo jest gumowate i niesmaczne... Bardzo proszę o pomoc, bo jutro muszę upiec tort na ważną uroczystość :) Proszę o wyrozumiałość, gdyż dopiero uczę się gotować. Mam 19 lat, a kiedyś trzeba zacząć... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mila Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Ja zawsze piekę biszkopt według takiego oto sprawdzonego osobiście przepisu: Skład: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie trzebaczką lub łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (200 stopni C) Wydaje mi się że cały sekret polega na tym, żeby dobrze ubić jajka i nie wyjmować za wcześnie z piekarnika naszego biszkopta. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Mój przepis na biszkopt jest następujący: :) niski biszkopt (na który wykładam różne masy) 4 jajka 0,6 szklanki cukru (trochę więcej niż połowa szklanki) 0,6 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia :) wysoki biszkopt (do przekrojenia) 6 jajek 1 czubata szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę) Sposób przygotowania biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę (piana ma być tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami, białka mają się jej trzymać). Dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać (masa powinna zwiększyć swoją objętość). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solka Opublikowano 21 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2006 Dziękuję za przepisy :grin: Może tym razem popiszę się wyśmienitym, wysokim tortem ;-) POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.