aga0992 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2004 Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są wdomu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigsy się nie zmarnuje. 0,5 kostki drożdży 1,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 jajka ok. 0,5 kg mąki szczypta soli Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem (polecam jagodowym) lub posypane cukrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2004 Witam :) Dziś zrobiłam te parowce , wyszły pyszne http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Po raz pierwszy mi się tak udały . Miałam przepis z innej strony kiedyś spisany , zrobiłam wg niego ze 3 razy i nigdy mi nie wyrosły kluseczki . Dziś wyrosły znakomicie , tylko mąki dałam więcej niż pół kg. Smakowały wszystkim , nadzienie zrobiłam z dżemu z czarnej porzeczki i było SUPER http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Syn stwierdził że "gotowce" jakie kupiłam ostatnio w "Biedronce" mogą się schować przy tych :roll: . Przepis zachowuję i będzie bardzo często wykorzystywany . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 Witam - wczoraj wypróbowałam nadziewane świeżymi truskawkami . Wyszły exstra http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Polecam gorąco ten przepis 8) . Pozdrawiam - Halina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 A ja spróbuję z wiśniami, a co tam. 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadwiga56 Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2005 Proszę o wskazówki w jaki sposób gotuje się na parze, chcę spróbować z truskawkami 8) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przepis jest w poście na samej górze i w następnych 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadwiga56 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przepis czytałam ale mi chodzi o to w jaki sposób gotuje sie na parze. 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2005 Moja babcia bierze garnek, wlewa wody do niego i przykrywa kawałkiem firanki. Potem - jak już się zagotuje kładzie na tą firankę kluski i przykrywa drugim garnkiem. Tak to wygląda z punktu widzenia programisty stron internetowych 8) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2005 A ja mam garnek, do którego pasuje durszlak (mój jest plastikowy).Do garnka wodę, jak zawrze wkładam durszlak. Na durszlak kładę kluchy i na wierzch pokrywkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadwiga56 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2005 I o to mi właśnie chodziło, dzięki za rady, spróbuję jedną i drugą metodę ,pozdrawiam 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.