Skocz do zawartości

Pyszne parowce


aga0992

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to sprawdzony i zawsze udający się przepis. Robię parowce bardzo często. Są takie pyszne i lekkie, mają wiele wartości odżywczych. Gdy są wdomu, zajada się nimi cała rodzina i ani jedna pyza nigsy się nie zmarnuje. 0,5 kostki drożdży 1,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 jajka ok. 0,5 kg mąki szczypta soli Drożdże rozpuścić w garnku z ciepłym mlekiem, dodać cukier i wsypać tyle mąki, aby powstała konsystencja bliska gęstej śmietanie. Przykryć garnek pokrywką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie doda dodać do tego jajka, sól, cukier waniliowy i tyle mąki, aby powstało ciasto, z którego da się lepić kulki. Ciasto formować w wałki, kroić na kawałki i robić z nich kulki wielkości dłoni, które można nadziewać dżemem lub śliwkami. Pyzy gotować na parze przez 10 min. Podawać polane jogurtem (polecam jagodowym) lub posypane cukrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam :)

Dziś zrobiłam te parowce , wyszły pyszne http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif

Po raz pierwszy mi się tak udały . Miałam przepis z innej strony kiedyś spisany , zrobiłam wg niego ze 3 razy i nigdy mi nie wyrosły kluseczki .

Dziś wyrosły znakomicie , tylko mąki dałam więcej niż pół kg. Smakowały wszystkim , nadzienie zrobiłam z dżemu z czarnej porzeczki i było SUPER http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Syn stwierdził że "gotowce" jakie kupiłam ostatnio w "Biedronce" mogą się schować przy tych :roll: .

Przepis zachowuję i będzie bardzo często wykorzystywany .

Pozdrawiam .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Moja babcia bierze garnek, wlewa wody do niego i przykrywa kawałkiem firanki. Potem - jak już się zagotuje kładzie na tą firankę kluski i przykrywa drugim garnkiem. Tak to wygląda z punktu widzenia programisty stron internetowych 8) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.