Skocz do zawartości

Ciasto Z Ajerkoniakiem


Solka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

-1 szklanka mąki ziemniaczanej

-2/3 szklanki mąki pszennej

-5 jajek

-1 szklanka cukru pudru

-1 łyżeczka aromatu waniliowego

-1 szklanka oleju słonecznikowego

-1 szklanka ajerkoniaku

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

-gotowa polewa czekoladowa

-płatki migdałowe

Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i solą. Cały czas ubijając, bardzo wolno wlewać ajerkoniak, a następnie olej. Mąkę pszenną dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce tak przygotowanej mieszanki. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Formę nasmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180`C i piec około 60 minut. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

PS. Na Święta Wielkanocne ciasto można z powodzeniem upiec w formie do bab ;-)

SMACZNEGO! :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze piekę Ciasto z Ajerkoniakiem w formie o wymiarach 21 cm x 25 cm ( ciasto nie powinno być zbyt wysokie po upieczeniu). Natomiast forma do bab najlepsza będzie duża ( surowe ciasto powinno sięgać max. do 2/3 wysokości formy). Jeśli chodzi o tortownicę, to wydaje mnie się, że średnia jest OK :grin: POZDRAWIAM!!! ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.