Skocz do zawartości

Kugel Z Boczkiem


DeLarge

Rekomendowane odpowiedzi

1 1/2kg ziemniaków 1 duża cebula ok. łyzki oleju łyżka mąki 2 jaja ok 40dkg wędzonego boczku szklanka śmietany sól, pieprz majeranek kminek ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (na małych oczkach) obraną, drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na patelni przestudzona cebulę, mąkę, jaja dodać do masy ziemniaczanej dodać sól, pieprz i majeranek, dobrze wymieszać pokrojonym w plasterki boczkiem wykładamy formę do zapiekania (ze wszystkich stron formy) wylać masę ziemniaczaną całość posypać odrobiną kminku, położyć na wierzch plasterki boczku zapiekać ok godziny w temp. 180 - 200 stopni podawać polane śmietaną smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam tą potrawę!!! W dzieciństwie moja babcia często nam to serwowała i wszyscy byli zachwyceni. Teraz ja serwuje to mojej rodzince. Na drugi dzień (jeżeli coś zostanie ;-) ) kroje grubsze plastry i obsmażam na patelni - rewelacja. Jednak zamiast śmietany stosujemy ketchup no i nie posypuję całości kminkiem. U nas ta potrawa nosi nazwę "Kartoflak". Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.