DeLarge Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 1 1/2kg ziemniaków 1 duża cebula ok. łyzki oleju łyżka mąki 2 jaja ok 40dkg wędzonego boczku szklanka śmietany sól, pieprz majeranek kminek ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (na małych oczkach) obraną, drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na patelni przestudzona cebulę, mąkę, jaja dodać do masy ziemniaczanej dodać sól, pieprz i majeranek, dobrze wymieszać pokrojonym w plasterki boczkiem wykładamy formę do zapiekania (ze wszystkich stron formy) wylać masę ziemniaczaną całość posypać odrobiną kminku, położyć na wierzch plasterki boczku zapiekać ok godziny w temp. 180 - 200 stopni podawać polane śmietaną smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Uwielbiam tą potrawę!!! W dzieciństwie moja babcia często nam to serwowała i wszyscy byli zachwyceni. Teraz ja serwuje to mojej rodzince. Na drugi dzień (jeżeli coś zostanie ;-) ) kroje grubsze plastry i obsmażam na patelni - rewelacja. Jednak zamiast śmietany stosujemy ketchup no i nie posypuję całości kminkiem. U nas ta potrawa nosi nazwę "Kartoflak". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.