Skocz do zawartości

Ciasto biszkoptowe z wiśniami


aga0992

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki oliwy 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki wiśniowe 2 serki homogenizowane waniliowe powidła lub dżem wiśniowy wiśnie drelowane Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po trochę cukier, nadal ubijając. Póżniej dodać żółtka i olej delikatnie mieszając. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i poukładać w nim wiśnie. Piec ok. 20 min. temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekać aż wystygnie i biszkopt przekroić na pół. Serki homogenizowane wymieszać mikserem z jedną galaretką i tą masą posmarować jedną połowę biszkoptu. Drugą połową przykryć to. Następnie powidłami lub dżemem ozdobić na wierzchu, układając paski na ukos. Schłodzić w lodówce, aby masa i galaretka dobrze stężały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.