Skocz do zawartości

Mielone Mięso W Sosie Greckim


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

70 dag mięsa tzw. kawałki gulaszowe - wieprzowina i wołowina 20 dag watroby - może być wieprzowa lub z drobiu filiżanka tartej bułki 2 jajka filiżanka mleka 2 duże cebule i tłuszcz do ich smażenia Przyprawy: sól, mielony pieprz, pieprz Cayenne zielona słodka papryka majeranek- przesiany przez sitko Zwolennicy bardzo pikantnych przypraw mogą dodać nieco przyprawy chili lub mielonej ostrej papryki. Na niewielkiej ilości tłuszczu lekko podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cieńkie plastry wątrobę i całość zasmażamy razem przez 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso przepuszczamy przez maszynkę razem z podsmażoną wątrobą i cebulą. Do gotowej masy dodajemy jajka, tarta bułkę, mleko i przyprawy. Masa mięsna powinna być pulchna, ścisła i dobrze przyprawiona, powinien dominować zapach majeranku. Tak przygotowane mięso możemy upiec w babkowej podłużnej formie, klops w całości lub małe porcjowe klopsiki. Potrawę tą można podać na obiad, także na zimno, na elegancką proszoną kolację. Podajemy z sosem greckim. Mięso jest doskonałe w smaku i bardzo pięknie prezentuje się na stole. Grecki pikantny sos pomidorowy Podaję przepis na większą ilość, by przygotowane mięso można było obficie polać, a resztę podać w sosierce. 1/2 szklanki dobrego oleju 2 duże cebule duży pęczek zielonej pietruszki duża marchewka, duża pietruszka, pół średniej wielkości selera - warzywa zetrzeć na jarzynowej tarce Przyprawy: 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 szklanki soku pomidorowego 2 łyżki ketchupu płaska łyżeczka słodkiej papryki i płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta chili, szczypta pieprzu kajeńskiego sól, cukier, musztarda do smaku Zamiast soku pomidorowego możemy użyć dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, rozpuszczonego w dwóch szklankach wywaru z jarzyn lub letniej wody. Do podgrzanej oliwy dajemy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy usiekaną zieleninę, jarzyny, przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sok pomidorowy,ketchup i przyprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantno - słodki smak i bardzo piękny, wręcz pobudzajacy apetyt - aromat. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas składniki bardzo dobrze się połączą i uzyskamy niepowtarzalny smak tej potrawy. Jezeli chcemy przygotować mniejszą ilość, odpowiednio zmniejszamy proporcję produktów. Mięso w sosie greckim nadaje się do przechowania w zamrażarce nawet do trzech miesięcy, możemy więc przygotować potrawę z podanej ilości składników i odpowiednią jej częśc zamrozić. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Dziękuję bardzo Pauli i Gabi, a od Magdalenki i Wioluni poczekam na wiadomość. Znowóż sprawiliście mnie radość a to naprawdę cieszy. Gabi ten sos jest bardzo dobry, nam też bardzo smakuje a można go zastosować do potraw według własnych upodobań. Pozdrawiam. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.