Klosewik Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2006 Może ktoś z was był kiedyś gśsciem na weselu i jadł ryż z białym sosem na słodko ? Jeżeli macie ochotę przypomnieć sobie ten smak, albo wypróbowac nowy przepis i zaserwować rodzince coś innego na obiad ( zwłaszcza, jeżeli zostanie wam trochę rosołu), proponuję wykorzystac mój przepis. ;-) W garnku roztopić pół kostki masła, dać do tego 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zalewać tę masę maślano – mączną około 0,75 litra zimnego (!) rosołu. Wywar nie będzie jeszcze gesty. Dodać do tego umyte ( nie namoczone) rodzynki – 10 dkg. Dać się im wgotować. W tym czasie do wywaru dać 2 łyżki cukru i sok z pół cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć, dodać około pół opakowania małej śmietany słodkiej 18%. Iloćć cukru zależy od gustu. Jeżeli cytryna jest bardziej soczysta, można dodać go wiecej. Podawać z ryzem ugotowanym na sypko i z mięskiem kurczakowym z rosołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sylmar Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Witam, od jakiegoś czasu szukałam wszędzie tego przepisu. Kiedyś miałam przyjemność próbować tej potrawy właśnie na weselu i bardzo mi smakowała. Cieszę się, że udało mi się trafić na tę stronkę ;). Pozdrawiam, a rodzinka będzie miała dziś na obiad kurę w białym sosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 O rany! Przypomniał mi się smak bialego sosu. Wspomnienie wiejskich wakacji, gdzie co niedziele serwowali kurczaka w białym sosie. Dziękuję za tą chwilę rozkoszy. Czas połechtać swoje podniebienie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Przyznam się że nigdy nie słyszałm o takim sosie. Postanowiłam go dziś zrobić i naprawdę jest bardzo dobry. Nie wiem jak reszta rodzinki, bo czasami mają dość moich eksperymentów. Polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam ! Dopiero teraz znalazłam ten przepis . Sos jest mi bardzo dobrze znany ,ponieważ w moich stronach jest podawany na wszystkich uroczystościach....a kolejność jest taka : najpierw rosół w filiżankach , potem "potrawka "/bo tak tu jest nazwany ten sos + ryż + mieso kurze gotowane /, następnie ziemniaki z sosem i różne miesa . Robię go troche inaczej ,to ale to nieistotne ,bo smak jest ten sam .Sos słodko -kwaśny.....mozna dodać agrest ze słoika ....jadłam również z ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Pychaaaaa !! Polecam !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ja również znam ten sos i jest to potrawka, robię go czasami, bardzo lubimy go. Dzięki Tobie Dorotko dowiedziałam się że można go zrobić z ananasami. Z ananasami jeszcze nie jadłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Nie dodałam komentarza po zjedzeniu potrawy bo zapomniałam. Jest ona bardzo smaczna i polecam :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Ciekawy pomysł, trzeba będzie spróbować :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Przepis genialnie sie zapowiada. Mam nadzieje ze wyjdzie tak jak zapamietalam smak faktycznie z roznych przyjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.