Skocz do zawartości

Papryka Kiszona


uretan

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno od znajomej, żony Bułgara dostałem przepis na kiszenie papryki. Zrobiłem i efekt był oszałamiający. Postanowiłem podzielić się nim z Wami Składniki: 1 kg dojrzałej słodkiej papryki 6 ząbków czosnku 3 listki laurowe 2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczkę nasion gorczycy, po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 l wody 3 dag soli Wykonanie: Z papryki usunąć „wnętrzności”, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 – 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki. Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie – po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku). Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 – 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej „małosolna” (też smaczna).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie tez bardzo zainteresował ten przepis. Pomyślałam jakby kupić koperek suszony w paczkach to nie jest to samo co koper z baldachów świeżo wyłuskany. Napewno nam uretan doradzi, a za przepis dziekuję bo jest ciekawy.

ina12

Suszony może być, ale 1 torebka na słoik.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.