Skocz do zawartości

Gulasz Węgierski - Zupa


uretan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo, że przypomina gęstą zupę, umieszczam ten gulasz w "daniach głównych" ponieważ tak naprawdę jest to jednogarnkowa potrawa, która np. mnie wystarcza za cały obiad. Składniki: 60 dag wołowiny bez kości, 1 czubata łyżka smalcu (najlepiej z wędzonej słoniny), 3 duże cebule, 3 średnie ziemniaki, torebka słodkiej czerwonej papryki, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 czerwona papryka, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, szybko przysmażyć na silnym ogniu na rozgrzanym smalcu w garnku, na 30 sekund przed końcem smażenia dodać łyżeczkę kminku. Zdjąć z ognia. Gdy przestanie skwierczeć wsypać sproszkowaną paprykę i dokładnie rozprowadzić ją w tłuszczu aby oddała smak i kolor. Wsypać posiekaną drobno cebulę, postawić na bardzo małym ogniu. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Nie może zacząć się smażyć więc w razie potrzeby podlać 1 - 2 łyżkami wody. Wsypać drobno pokrojony strąk papryki,dodać pietruszkę i marchewkę w cienkich plasterkach, lekko posolić (ok. pół łyżeczki), dusić jeszcze 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać wrzątku tyle, żeby poziom płynu był na pół dłoni powyżej mięsa, zagotować, wsypać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jako obowiązkowy dodatek należy ugotować ręcznie formowane drobne zacierki zrobione z jajka, mąki (ile jajo zabierze) i soli. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.